Σοβαρό διάλογο με τους εταίρους μετά τις εκλογές ζητεί ο Κ. Σημίτης

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015 13:26
UPD:13:28
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Όπως σημειώνει ο κ. Σημίτης (φωτ. αρχείου) οι κύριες πολιτικές δυνάμεις της χώρας είτε υποστηρίζουν την απόλυτη αυτονομία της χώρας απέναντι στην Ένωση, είτε επιδιώκουν τη διατήρηση ιδιαιτεροτήτων που καθηλώνουν τη χώρα στην υστέρηση. 

A- A A+

Απουσία της χώρας μας από την ευρωπαϊκή συζήτηση για την οικονομική ανάκαμψη, όχι μόνο λόγω εκλογών, αλλά και διότι τα κύρια πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα δεν έχουν συγκεκριμένες απόψεις για τις αναγκαίες εθνικές επιδιώξεις, διαπιστώνει ο Κώστας Σημίτης, σε δήλωση - παρέμβασή του.

Όπως σημειώνει ο κ. Σημίτης εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, οι κύριες πολιτικές δυνάμεις της χώρας είτε υποστηρίζουν την απόλυτη αυτονομία της χώρας απέναντι στην Ένωση, είτε επιδιώκουν τη διατήρηση ιδιαιτεροτήτων που καθηλώνουν τη χώρα στην υστέρηση. Ωστόσο, προσθέτει, απόλυτη αυτονομία στην Ένωση δεν είναι δυνατή, ενώ το γεγονός ότι «μας απασχολούν μόνο η τρόικα και η χρηματοδότηση της χώρας» καθιστά τη χώρα απομονωμένη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μια λέσχη που έχουν λόγο μόνο οι εκλεκτοί.  Είναι ένα κοινό εγχείρημα ελευθερίας, ανάπτυξης και προσαρμογής στις νέες παγκόσμιες συνθήκες. Η πολιτική λιτότητας δεν είναι μόνιμος κανόνας. Ως κοινό εγχείρημα προϋποθέτει την αμοιβαία αλληλεγγύη και την αμοιβαία συμβολή», υπογραμμίζει. «Όταν ζητάμε την αλληλεγγύη για την ανόρθωση της οικονομίας μας πρέπει να συμμετέχουμε επίσης δημιουργικά με ρεαλιστική άποψη στην κοινή προσπάθεια. Επειδή αυτό δεν συμβαίνει μας θεωρούν περιθωριακούς», υποστηρίζει.

Τονίζει δε την ανάγκη η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, αλλά και τα κόμματα να ξεκινήσουν έναν «σοβαρό διάλογο με τους εταίρους», προτείνοντας τρόπους βαθμιαίας μείωσης των διαφορών των οικονομικών επιπέδων των μελών της Ευρωζώνης, και ενίσχυσης της ανάπτυξης.

«Καιρός πια ο λόγος μας να μην αφορά μόνο την οικονομική συμπαράσταση και ο λόγος των εταίρων μας μόνο την ελληνική εξαίρεση. Είναι όρος για να ξεπεράσουμε την υστέρησή μας», καταλήγει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή