Γιώργος Σιουτάρης στη «Ν»: Αναγκαία μια προοδευτική κοινωνική συμμαχία

Συνέντευξη
Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015 11:00

Ο Γιώργος Σιουτάρης, υποψήφιος με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Θα επιδιώξουμε συνεργασία με κόμματα που έχουν προοδευτικό, σοσιαλιστικό, οικολογικό προσανατολισμό, για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία δικαίου, που θα αποτελεί ανάχωμα στην επέλαση της συντήρησης και του λαϊκισμού, επισημαίνει στη «Ν» ο υποπτέραρχος (Ι) ε.α. και υποψήφιος βουλευτής Γιώργος Σιουτάρης.  

Ποιες είναι οι διακυβεύσεις των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου;

Οι επικείμενες εκλογές θα δείξουν πόσο ωριμάσαμε ως λαός από την οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και τι διδαχτήκαμε από τη δυστυχία που εμείς οι ίδιοι προκαλέσαμε. Πηγαίνουμε στις εκλογές κάτω από την πίεση δύο ισχυρότατων συναισθημάτων, του θυμού, για να εκδικηθούμε αυτούς που μας φέρανε σε αυτήν την κατάσταση, αλλά και του φόβου, μήπως το πιθανό επερχόμενο νέο σχήμα φέρει την καταστροφή με αποτέλεσμα την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Το διακύβευμα, λοιπόν, των εκλογών, είναι ή μία προοδευτική κυβέρνηση με πρωταγωνιστές τους πολίτες, με ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα, με αποκεντρωμένη συμμετοχική δημοκρατία για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και αλληλεγγύη, ή μία κυβέρνηση συντηρητική που μας κατέστησε ευάλωτους στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, που μας φόρτωσε τεράστια ελλείμματα και χρέη και που οδήγησε τη χώρα και την κοινωνία σε σκληρή δοκιμασία με το φάσμα της χρεοκοπίας να πλανάται.

Ποιο είναι το όριο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας; Οσα πρέπει να γίνουν θα επιτευχθούν μέσω συνεργασίας ή σύγκρουσης;

Η κρίση ανέδειξε τις θεσμικές αδυναμίες της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει κρίσεις τέτοιου μεγέθους. Η πολιτική λιτότητας σε όλη την Ευρωζώνη έφερε ύφεση και ανεργία παντού. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει με τη συνεργασία όλων των μελών της, με την προώθηση μεταρρυθμίσεων για μεγαλύτερη δικαιοσύνη και ανάπτυξη, απέναντι στις αγορές που πρέπει να χαλιναγωγηθούν. Μόνο με διάλογο, συνεργασία και συναίνεση μπορούμε να αλλάξουμε την  πολιτική των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης και να προωθήσουμε κοινές πολιτικές ανάπτυξης με ευεργετικά αποτελέσματα σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Κυβέρνηση συνεργασίας ή δεύτερες εκλογές σε αναζήτηση αυτοδυναμίας;

Είναι εθνική ανάγκη η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση προοδευτικού προσανατολισμού. Θα επιδιώξουμε συνεργασία με κόμματα που έχουν προοδευτικό, σοσιαλιστικό, οικολογικό προσανατολισμό, για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία δικαίου, που θα αποτελεί ανάχωμα στην επέλαση της συντήρησης και του λαϊκισμού. Πιστεύουμε πως μόνο μια προοδευτική κοινωνική συμμαχία μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Πλην της εκλογής σας, φυσικά, ποιος είναι ο στόχος που θέτετε σε προτεραιότητα;  

Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση του Κινήματος για να δημιουργήσουμε μια νέα πολιτική πλειοψηφία με δημιουργικές, προοδευτικές προτάσεις, συγκεκριμένες αρχές και αξίες, που ενώνουν την κοινωνία και δημιουργούν προϋποθέσεις για ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες, που υπηρετούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη συμμετοχική δημοκρατία, τον σεβασμό της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων των πολιτών. Χρειάζονται νέες πολιτικές προτάσεις, διαρκής σύγκρουση με το πελατειακό και κομματικό κατεστημένο. Αυτός, λοιπόν, είναι ο στόχος και σε αυτήν την κατεύθυνση θα εργασθώ με όλες μου τις δυνάμεις. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή