Ταξίδι ειρήνης σε πέντε ηπείρους

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2004 10:58
UPD:10:59

A- A A+

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ της για τις πέντε ηπείρους ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία, σε μια λαμπρή τελετή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του προέδρου της ΔΟΕ, της προέδρου της «Αθήνα 2004», του προέδρου της ΕΟΕ, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ολυμπιακής οικογένειας.

Η Ολυμπιακή Φλόγα, που άναψε στην Αρχαία Ολυμπία από τις ακτίνες του ηλίου, θα ταξιδέψει στους νομούς της Πελοποννήσου, στα νησιά του Σαρωνικού και θα καταλήξει στις 31 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου θα παραμείνει έως τις 3 Ιουνίου.

Από εκεί θα ταξιδέψει σε 34 πόλεις και θα επιστρέψει στις 9 Ιουλίου στην Ελλάδα για να συνεχίσει το ταξίδι της σε ολόκληρη τη χώρα και να καταλήξει στις 13 Αυγούστου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Δρ. Ζακ Ρογκ, η πρόεδρος του Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου, ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. Λάμπης Νικολάου και ο δήμαρχος της Ολυμπίας, Γιάννης Σκουλαρίκης.

Επίσης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά την τελετή με δήλωσή του υπογράμμισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι οι ασφαλέστεροι.

Σήμερα, τόνισε ο πρωθυπουργός «από εδώ, από την Ολυμπία, τον τόπο γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων, ξεκινά το πρώτο μέρος του ταξιδιού της φλόγας στον κόσμο.

Το ελληνικό φως, οι αξίες και τα ιδανικά του Ολυμπισμού δημιουργούν από σήμερα, και στις 5 ηπείρους του πλανήτη, μια αλυσίδα ανθρώπων, που ασπάζονται τις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης, της ευγενούς άμιλλας, του «ευ αγωνίζεσθαι», και πρόσθεσε:

«Σε 141 μέρες η φλόγα θα φωτίσει τον ουρανό της Αττικής, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ολοι μαζί οι Ελληνες στέλνουμε ένα μήνυμα σ' ολόκληρο τον κόσμο:

Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε σ΄ αυτήν τη μεγάλη γιορτή του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Σας καλούμε στους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν ποτέ».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ τόνισε ότι «στην Ολυμπία άρχισαν όλα και από εδώ δίνεται ουσιαστικά το σήμα έναρξης για όλα όσα θα συμβούν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2004», και πρόσθεσε: «Η Φλόγα θα ταξιδέψει σε 5 Ηπείρους, τις οποίες συμβολίζουν τα 5 Ολυμπιακά Δακτυλίδια, που συνδέονται μεταξύ τους, καταρρίπτοντας όλα τα πολιτικά, θρησκευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά φράγματα».

Η πρόεδρος του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου τόνισε «σήμερα ανάβουμε μια Φλόγα, η οποία πραγματικά θα φωτίσει τον κόσμο», και πρόσθεσε:

«Σήμερα η Ελλάδα γιορτάζει την ημέρα που τα πανάρχαια όσο και επίκαιρα μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών θα ξεκινήσουν από εδώ για να φθάσουν για πρώτη φορά στα πέρατα του κόσμου.

Τη χρονιά αυτή όμως η Λαμπαδηδρομία ανυψώνει τη παράδοσή μας σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Για πρώτη φορά στην ιστορία, η Λαμπαδηδρομία θα αγκαλιάσει πραγματικά την Υφήλιο, σε μια γιορτή ειρήνης, τιμώντας τον Ολυμπισμό τόσο στον κόσμο όσο και στην Ελλάδα, καθώς προετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην κοιτίδα τους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή