«Πρεσβευτές του Ελληνισμού 2004» θα ανακηρυχθούν πέντε προσωπικότητες οι οποίες με τη δράση τους τιμούν την Ελλάδα διεθνώς, σε ειδική τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2004 και ώρα 19:00 στην αίθουσα «Grand Ballroom» του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια.
Πρεσβευτές του Ελληνισμού ανακηρύχθηκαν φέτος οι:
- Ευαγγελία Καφφέ-Αλάουνε. Ιδρύτρια και πρόεδρος του κέντρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ που εδρεύει στην Ραμάλα της Παλαιστίνης, για την έντονη πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητά της, για την οποία έχει τιμηθεί με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και το Μετάλλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας από το υπουργείο Εξωτερικών.
- Στούρ Λίνερ. Σουηδός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ουψάλα στη Σουηδία, επίτιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Κύπρου με ειδικότητα στην ελληνική γλώσσα και στον ελληνικό πολιτισμό, αρχαίο -βυζαντινό και σύγχρονο, για τον οποίο έχει εκδώσει 35 βιβλία από τα οποία τα τέσσερα έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά. Επίτιμος πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Εθνικής Επιτροπής Σουηδίας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
- Χένρι Μούλερ. Καθηγητής-Μεταφραστής-Παιδαγωγός. Γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο το 1912 και αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό. Ίδρυσε το Σύλλογο Φίλων Ελλάδας-Λουξεμβούργου και έχει μεταφράσει πολυάριθμα βιβλία άπο τα αρχαία και τα νέα ελληνικά στα λουξεμβουργιανά όπως: «Η Οδύσσεια» του Ομήρου και «Ο Αλέξης Ζορμπάς» του Ν. Καζαντζάκη. Παρά τη μεγάλη του ηλικία, εξακολουθεί να μεταφράζει ελληνικά έργα στα λουξεμβουργιανά και να αγωνίζεται για την ανάδειξη της Ελλάδας και του πολιτισμού της.
- Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνωφ. Ομογενής καθηγητής και Πρύτανης του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών Μαριούπολης του Εθνικού Πανεπιστημίου του Ντονιέτσκ. Επί της πρυτανείας του το ΙΑΣΜ αναπτύχθηκε δυναμικά με διεθνή εκπαιδευτική και πολιτιστική δραστηριότητα ιδρύθηκαν νέοι τομείς σπουδών, νέες σχολές μεταξύ των οποίων και η Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας, μοναδική στην Ουκρανία, μοναδικό στην Ευρώπη ΑΕΙ, όπου οι φοιτητές σπουδάζουν την Ελληνική γλώσσα καθ' όλη την διάρκεια της πενταετούς φοίτησης τους. Έχει στενή και καρποφόρα συνεργασία με τα πιο διαπρεπή Πανεπιστήμια Ουκρανίας και Ελλάδας, με κοινωφελή ιδρύματα της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ιταλίας κα. Επίσης είναι διεθνής η αναγνώριση του έργου του και μεγάλη η προσφορά του στην εδραίωση της ελληνο-ουκρανικής φιλίας.
- Φίλιπο Κοντέμι. Ιατρός, γεννημένος στο Galliciano του Condofuri, τελευταίο χωριουδάκι που ακόμα μιλούν την αρχαία ελληνική γλώσσα, αγωνίζεται για την ελευθερία της γλωσσικής-πολιτιστικής έκφρασης της ελληνικής μειονότητας της Καλαβρίας και συμμετείχε ενεργά στην πρώτη ιστορική αδελφοποίηση μεταξύ του ελληνόφωνου δήμου Κοντοφούρι και του δήμου Αλίμου Αττικής, διευθυντής της εφημερίδας «Ελληνόφωνοι της Καλαβρίας», δίδαξε τη γκρεκάνικη γλώσσα και δηλώνει ότι αισθάνεται Έλληνας στην ψυχή, στο μυαλό και στην καρδιά.
Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους η πολιτική, εκκλησιαστική, δικαστική, στρατιωτική ηγεσία, εκπρόσωποι ξένων εκκλησιών, πρέσβεις ξένων κρατών καθώς και πρυτάνεις ΑΕΙ και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.
Μετά την τελετή ανακήρυξης, θα ακολουθήσει συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου με τη δεκαμελή ορχήστρα Εστουδιαντίνα.