Μάξιμος Χαρακόπουλος: Οι συνθήκες απαιτούν συναίνεση

Συνέντευξη
Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015 16:20
Phasma/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Οι προκλήσεις για τη χώρα είναι πολύ μεγάλες και όσα πρέπει να γίνουν απαιτούν συνεργασία, τονίζει στη «Ν» ο πρώην αναπληρωτής υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποψήφιος βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ποιες είναι οι διακυβεύσεις των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου;

Η διακύβευση των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου είναι στην ουσία εάν η χώρα θα συνεχίσει σε έναν δρόμο επίπονο μεν, που την οδηγεί όμως πέρα από την κρίση ή θα βρεθεί ενώπιον μιας νέας κρίσης πιο επικίνδυνης και από αυτήν που ζήσαμε από το 2010 έως το 2012.

Πρόκειται σαφώς για μια επιλογή μεταξύ της υπευθυνότητας και του άκρατου λαϊκισμού, που είναι ο κύριος υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.

Hδη η προεκλογική περίοδος έχει αναδείξει αυτό το χάσμα μεταξύ των δύο αντιλήψεων. Ιδιαίτερα οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις στελεχών και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτοξεύονται καθημερινώς, πρέπει να βάλουν σε σκέψεις τους πολίτες τι θα συμβεί αν αυτοί που σήμερα ζητούν την ψήφο του με επιχειρήματα από το θέατρο σκιών αναλάβουν τα ηνία της χώρας.

Να σκεφθούν πρωτίστως για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κόποι τους, για το μέλλον που περιμένει τα παιδιά τους.

Ποιο είναι το όριο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας; Οσα πρέπει να γίνουν θα επιτευχθούν μέσω συνεργασίας ή σύγκρουσης;

Οι περίπλοκες σχέσεις που έχει μια χώρα με τους εταίρους της ή με τους δανειστές της δεν συμπυκνώνονται σε ένα δίπολο άσπρο-μαύρο. Κάθε συμφωνία συνεπάγεται υποχρεώσεις και όρους.

Εμείς τα δυόμισι χρόνια που βρεθήκαμε στην κυβέρνηση προσπαθήσαμε να πετύχουμε τους βασικούς στόχους που είχαν τεθεί, ώστε να υπάρξει επιστροφή σε μια κανονικότητα. Και βρεθήκαμε πολύ κοντά σε αυτόν τον στόχο. Eχουμε ανάπτυξη, έστω μικρή, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, πρωτογενή πλεονάσματα. Eτσι διαπραγματεύεσαι από καλύτερη θέση. Με λεονταρισμούς, ζουρνάδες και νταούλια, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, κανένα κράτος ώς σήμερα δεν πέτυχε κάτι καλό.

Κυβέρνηση συνεργασίας ή δεύτερες εκλογές σε αναζήτηση αυτοδυναμίας;

Οπως ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συνεργασία, ακόμη κι αν κερδίσει την αυτοδυναμία. Και πρωτίστως με πολιτικές δυνάμεις οι οποίες έχουν σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Οι προκλήσεις για τη χώρα είναι πολύ μεγάλες, όσα πρέπει να γίνουν απαιτούν συναίνεση, συνεργασία.

Η μόνιμη πολιτική αντιπαράθεση βλάπτει σοβαρά το έργο που γίνεται. Δεν μας επιτρέπει να ορθοποδήσουμε. Ούτε βεβαίως οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, η αδυναμία μιας κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη θητεία της και οι παρατεταμένες προεκλογικές περίοδοι που εντέλει κοκαλώνουν τον κρατικό μηχανισμό.

Αυτό δηλαδή που συμβαίνει και σήμερα, λόγω του τυχοδιωκτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πλην της εκλογής σας, φυσικά, ποιος είναι ο στόχος που θέτετε σε προτεραιότητα;

Εχω την τιμή ο λαός της Λάρισας να με προτιμά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2004 και να με στέλνει ως εκπρόσωπό του στο Κοινοβούλιο.

Θεωρώ ότι αυτό συμβαίνει γιατί πάντοτε ως προτεραιότητά μου θέτω την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων του, την προώθηση αποφάσεων που ωφελούν εν γένει τον τόπο.

Γνωρίζουν οι συμπατριώτες μου πως οι πόρτες του γραφείου μου είναι πάντοτε ανοιχτές, αλλά παράλληλα ότι δεν βάζω νερό στο κρασί μου όσον αφορά τις αρχές μου.

Οταν θεωρώ ότι κάτι παραβαίνει τα πιστεύω μου δεν διστάζω να συγκρουστώ, χωρίς να δεσμεύομαι από οφίτσια και αξιώματα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή