Ανδρέας Καρίτζης: Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία

Συνέντευξη
Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015 16:20
EUROKINISSI/Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

O Ανδρέας Καρίτζης.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Η νοοτροπία των «κολλητών» και των αεριτζήδων δεν μπορεί να είναι η μοίρα μας, επισημαίνει στη «Ν» ο διδάκτωρ φιλοσοφίας Ανδρέας Καρίτζης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής.

Ποιες είναι οι διακυβεύσεις των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου;

Επειτα από 2,5 χρόνια μιας πολιτικής που δεν μας σεβάστηκε, έπειτα από 2,5 χρόνια βαρβαρότητας, τώρα τον λόγο έχουμε οι πο- λίτες. Η ελληνική κοινωνία μέσω του ΣΥΡΙΖΑ λέει κάτι αυτονόητο.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύλογο και νηφάλιο από το αίτημα για αλλαγή πορείας σήμερα, έπειτα από 5 χρόνια εφαρμογής μιας κατα- στροφικής και αναποτελεσματικής πολιτικής. Οτιδήποτε άλλο πλήττει ευθέως τον αυτοσε- βασμό μας ως κοινωνία.

Επίσης, μας έλεγαν ότι η Ελλάδα βγαίνει από το τέλμα. Oμως, καμιά κοινωνία όπου εφαρμόστηκαν τα ίδια, είτε στην ανατολική Eυρώπη είτε και αλλού δεν συνήλθε ποτέ: πτώ- ση του προσδόκιμου ζωής και του μορφωτικού επιπέδου, κοινωνική εξαθλίωση και παρακμή.

Το ισχυρότερο όπλο της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες και εκεί στηρίζεται το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεπώς, το δίλημμα των εκλογών είναι: συνέχεια σε ένα δρόμο που μονιμοποιεί και επιδεινώνει την παρακμή ή μια βιώσιμη στρα- τηγική για τη χώρα που σέβεται την αξιοπρέ- πεια των πολιτών και ανοίγει προοπτικές για το μέλλον;

Ποιο είναι το όριο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας; Οσα πρέπει να γίνουν θα επιτευχθούν μέσω συνεργασίας ή σύγκρουσης;

Κάθε διαπραγμάτευση έχει το στοιχείο της συνεννόησης και της σύγκρουσης και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς.

Το όριο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οποιαδήποτε πρόταση για να γίνει δεκτή προς συζήτηση οφείλει να λαμβάνει πλέον υπόψη της την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και τις προσδοκίες τους για το μέλλον. Αυτή είναι η τομή με τη μνημονιακή περίοδο.

Κυβέρνηση συνεργασίας ή δεύτερες εκλογές σε αναζήτηση αυτοδυναμίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσδιορίσει τα βασικά σημεία μιας εναλλακτικής στα μνημόνια βιώσιμης στρατηγικής για τη χώρα.

Η εντολή που θα πάρει από τον ελληνικό λαό είναι να διασφαλίσει την αλλαγή σελίδας, δηλαδή το σταμάτημα της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας.

Δεν έχει το δικαίωμα να την παραβιάσει αποδεχόμενος κάποια παραλλαγή της μνημονιακής πολιτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αυτή την εναλλακτική στρατηγική στην εθνική αντιπροσωπεία και θα ζητήσει τη στήριξή της. Ελπίζουμε ότι θα γίνει σεβαστή η βούληση του ελληνικού λαού να μπει φρένο στην εξαθλίωση και την παρακμή.

Πλην της εκλογής σας, φυσικά, ποιος είναι ο στόχος που θέτετε σε προτεραιότητα;

Να συμβάλω με κάθε τρόπο, αυτές τις ιστορικές και κρίσιμες ημέρες, ώστε οι πολίτες με νηφαλιότητα και καθαρό μυαλό να τοποθετηθούν στο κρίσιμο επίδικο που δεν είναι άλλο από το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.

Να βοηθήσω ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες ότι για να αξιώσουμε σεβασμό από τους πιστωτές και την εγχώρια οικονομική ολιγαρχία, πρέπει ως κοινωνία να ανακτήσουμε τον αυτοσεβασμό μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, να γίνουμε πιο υπεύθυνοι τόσο στις επιλογές μας στις εκλογές όσο και μετά.

Με τα ψέματα δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση.

Η νοοτροπία των «κολλητών» και των αεριτζήδων δεν μπορεί να είναι η μοίρα μας.

Πρέπει να ξαναθυμηθούμε αξίες όπως η εργατικότητα και ο σεβασμός στο δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή