Πολιτική κρίση στην Πολωνία

Κοινή συνέντευξη Τύπου από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της χώρας
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2004 16:43
A- A A+

Με αφορμή την πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Πολωνία μετά την αποχώρηση 20 βουλευτών από τον κυβερνητικό συνασπισμό και τη δημιουργία νέου κόμματος, ο πολωνός πρωθυπουργός, Λέτσεκ Μίλερ, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες (όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφή της Ε.Ε.) πως θα δώσει το απόγευμα συνέντευξη Τύπου μαζί τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Κβασνιέφκσι.

Το κόμμα του κ. Μίλερ, η Δημοκρατική Συμμαχία της Αριστεράς(SLD), δέχθηκε ισχυρό πλήγμα σήμερα, όταν είκοσι από τους 192 βουλευτές του, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής Μάρεκ Μπορόβσκι ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, της Σοσιαλδημοκρατικής Πολωνίας (SDPL), με στόχο -όπως τόνισαν- να προσφέρουν στους Πολωνούς μια καινούργια αξιόπιστη εναλλακτική αριστερή πρόταση.

Οι 20 βουλευτές επισήμαναν πως θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το SLD στο κοινοβούλιο σε περίπτωση που οι βουλευτές του αναγκάσουν τον Μίλερ σε παραίτηση και συμφωνήσουν σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ενόψει της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην αντίθετη περίπτωση, το νέο κόμμα ανακοίνωσε πως θα ταχθεί στο πλευρό της αντιπολίτευσης, η οποία ζητεί τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησής του μετά τις εξελίξεις αυτές, ο κ. Μίλερ απάντησε στους δημοσιογράφους: «Όταν γυρίσω πίσω (από τις Βρυξέλλες), περίπου στις 7 το απόγευμα, θα δώσουμε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο και θα σχολιάσουμε την τρέχουσα κατάσταση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή