Το δολοφονικό μανιφέστο μιας αληθινής τραγωδίας

Η παράσταση «Manifesto 2083», στο θέατρο Σημείο
Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015 09:00
A- A A+

22 Ιουλίου 2011. Ο Νορβηγός Anders Behring Breivik, πυροδοτεί μια βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, έξω από κυβερνητικό κτήριο στο Όσλο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, και συνεχίζει την αιματηρή του πορεία στο νησί Ουτόγια, δολοφονώντας ακόμα 69 άτομα, στην πλειοψηφία τους έφηβοι, στη νεανική κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος.

Η τρομερή αυτή τραγωδία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το έργο «Manifesto 2083», σε δραματουργία του διεθνώς αναγνωρισμένου και πολυβραβευμένου Δανού θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Christian Lollike, το οποίο, το 2013, απέσπασε τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση του δανέζικου θεάτρου, το βραβείο Reumert, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτός Σκανδιναβίας, σε απόδοση και σκηνοθεσία της Μαρίλλης Μαστραντώνη, στο θέατρο Σημείο, από τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.30 το βράδυ.

PANOS LAMBIS
Με την πεποίθηση πως η ιδεολογία του θα θριαμβεύσει

Συνδυάζοντας το θέατρο - ντοκουμέντο με τη σωματικότητα και τη δυναμική των βιντεο - εγκαταστάσεων, η περφόρμανς, με τίτλο «Μanifestο 2083», το έτος, στο οποίο ο Breivik πιστεύει πως η ιδεολογία του θα θριαμβεύσει, μετά την πολύχρονη σύρραξη μεταξύ Δύσης και Ισλάμ, που αναλύει στα γραπτά του, είναι μια δραματουργική σύνθεση και επεξεργασία κειμένων, που επιχειρεί να διαφωτίσει τον ακροδεξιό εξτρεμισμό του καιρού μας.

Η παράσταση αντλεί το υλικό της από το κείμενο, με τίτλο «Μανιφέστο 2083 - Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας», που ο Breivik έγραψε και δημοσίευσε στο διαδίκτυο πριν την τρομοκρατική του επίθεση. Στις πάνω από 1.500 σελίδες του, περιέχονται από ρατσιστική προπαγάνδα, φιλοσοφικές θεωρίες και οδηγίες για κατασκευή βομβών, έως προσωπικές του συνεντεύξεις και ημερολόγια. 

Ένας επιφανειακά φυσιολογικός νέος άντρας

Ποιοι λόγοι ώθησαν τον Breivik να φορέσει μια στολή αστυνομικού και να επιδοθεί στη δολοφονία όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικά ενεργών νέων; Πώς βλέπει τον εαυτό του; Ποιες είναι οι απόψεις του για την κοινωνία, στην οποία ζούμε; Είναι μέρος ενός νέου κύματος της ριζοσπαστικής δεξιάς ή ένας παρεκκλίνων μοναχικός; 

Βασιζόμενο στα κείμενα του Μανιφέστου και στην έρευνα σε ντοκουμέντα, πρακτικά της δίκης, ψυχιατρικές αναφορές, συνεντεύξεις και οπτικοακουστικό υλικό, το έργο αποκρυπτογραφεί την προβληματική, που τίθεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις, και εξετάζει τους λόγους, που μετέτρεψαν έναν επιφανειακά φυσιολογικό νέο άντρα σε έναν από τους μεγαλύτερους μαζικούς δολοφόνους της εποχής μας. Επίσης, ανατέμνει το φαινόμενο της ανόδου του εθνικισμού στην Ευρώπη, με μια διαφορετική γλώσσα από αυτήν που, συνήθως, ακούμε στον δημόσιο διάλογο, διερευνώντας το πολιτικό και κοινωνικό του πλαίσιο.

Ταυτότητα παράστασης
Απόδοση - σκηνοθεσία: Mαρίλλη Mαστραντώνη, σκηνικά - κοστούμια: Tέλης Kαρανάνος - Aλεξάνδρα Σιάφκου, σχεδιασμός  ήχου - βίντεο - φωτισμών: Παναγιώτης Λάμπης, κίνηση: Χριστίνα Kατσίκη - Σαχτούρη, βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Γκρέγκο Ντα Παρής, διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Μάνθου, στις οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, συμμετέχουν: Μελέτης Γεωργιάδης, Μαρίλλη Μαστραντώνη, Κίμων Ρηγόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Περφόρμερ: Δημήτρης Αλεξανδρής.

Πληροφορίες
Θέατρο Σημείο - Κεντρική Σκηνή: Χαριλάου Τρικούπη 4 (πίσω από το Πάντειο) - Καλλιθέα, τηλ.: 210 9229579. Παραστάσεις: 19 Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου. Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλλειμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ, μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ατέλειες): 6 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς