Νιγηρία: Η ισλαμιστική Μπόκο Χαράμ σκότωσε γυναίκα την ώρα που γεννούσε

Κτηνωδία με εκατοντάδες άμαχους νεκρούς
Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015 14:11
UPD:15:55
EPA/STR

Νιγηριανοί εγκαταλείπουν την πόλη Μούμπι στη βορειοανατολική Νιγηρία, ύστερα από τις πρόσφατες επιθέσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή. Αναλυτές θεμάτων ασφαλείας υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να είναι αδύνατο να πληροφορηθεί κάποιος τον ακριβή αριθμό των θυμάτων καθώς η πόλη Μπάγκα και η ευρύτερη περιοχή παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών και είναι αδύνατη η πρόσβαση.

A- A A+

Οι αντάρτες της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν μία γυναίκα την ώρα που γεννούσε στη διάρκεια της απεχθέστερης ίσως επίθεσης της οργάνωσης την τελευταία εξαετία, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πόλη Μπάγκα και την Ντορόν Μπάγκα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων, αποκαλύπτουν την κλίμακα της επίθεσης.

Η Αμνηστία ανακοίνωσε ότι αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης την οποία εξαπέλυσαν πριν από λίγες μέρες στην Μπάγκα, που βρίσκεται στις ακτές της λίμνης Τσαντ στη βορειοανατολική Νιγηρία, οι ισλαμιστές μαχητές της Μπόκο Χαράμ κατήγγειλε ότι η έγκυος γυναίκα έχασε τη ζωή της από πυρά που εβλήθησαν αδιακρίτως από τα οποία σκοτώθηκαν και μικρά παιδιά.

«Το μισό σώμα του βρέφους είχε βγει (από το σώμα της) και εκείνη την ώρα (η γυναίκα) σκοτώθηκε», περιγράφει ο μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

EPA/MICHAH FARFOUR / DIGITALGLOBE / AMNESTY INTERNATIONAL

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Αμνηστία και απεικονίζει την πόλη Ντορόν Μπάγκα πριν (2 Ιανουαρίου - πάνω) και μετά την επίθεση (7 Ιανουαρίου - κάτω).

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες άνθρωποι ενδεχομένως να έχασαν τη ζωή τους στη συγκεκριμένη επίθεση στις 3 Ιανουαρίου, η οποία λέγεται ότι είχε στόχο πολίτες που βοηθούν εθελοντικά τον στρατό.

«Σκότωσαν τόσο πολλούς ανθρώπους. Είδα ίσως και περί τους 100 να σκοτώνονται εκείνη την ημέρα στην Μπάγκα. Έτρεξα να κρυφτώ μέσα στους θάμνους. Την ώρα που τρέχαμε, πυροβολούσαν και σκότωναν», λέει ο άνδρας, ο οποίος είναι στα 50 του.

Μία γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας προσθέτει: «Δεν ξέρω πόσα, αλλά υπήρχαν πτώματα όπου κι αν κοίταζες».

Σοροί στους δρόμους

Οι μαρτυρίες των κατοίκων συμβαδίζουν με τους ισχυρισμούς τοπικών αξιωματούχων που κάνουν λόγο για τεράστιο αριθμό νεκρών, αλλά και με τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων στο Γαλλικό Πρακτορείο για πτώματα σε αποσύνθεση να κείτονται στους δρόμους.

Ένας άνδρας, ο οποίος ξέφυγε από την Μπάγκα αφού κρυβόταν επί τρεις ημέρες, είπε ότι «περπατούσε πάνω σε πτώματα», καθώς προσπαθούσε να διαφύγει μέσα από τους θάμνους.

Ο νιγηριανός στρατός, ο οποίος συχνά υποβαθμίζει τον απολογισμό των θυμάτων, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικούς» τους ισχυρισμούς για πάνω από 2.000 νεκρούς.

Αναλυτές θεμάτων ασφαλείας υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να είναι αδύνατο να πληροφορηθεί κάποιος τον ακριβή αριθμό των θυμάτων καθώς η πόλη και η ευρύτερη περιοχή παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών και είναι αδύνατη η πρόσβαση.

Την ίδια ώρα, αεροφωτογραφίες των δύο πόλεων, στις οποίες έχουν σημειωθεί στο παρελθόν συγκρούσεις, ελήφθησαν μία ημέρα πριν από την εισβολή των ισλαμιστών και τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση, αφότου οι αντάρτες ισοπέδωσαν σπίτια και επιχειρήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή