Πακιστάν : Μάχες του στρατού με μέλη της Αλ Κάϊντα

Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2004 13:03
UPD:13:17
A- A A+

Ο πακιστανικός στρατός εντείνει τις προσπάθειες για την εξάρθρωση ανταρτών της Αλ Κάιντα στα σύνορα με το Αφγανιστάν, καταδιώκοντας μία πολύ καλά οπλισμένη ομάδα, μεταξύ των οποίων πιστεύεται ότι είναι ένας Ουζμπέκος πολέμαρχος, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει στα βουνά παρά την πολιορκία του κρυσφυγέτου του από τους Πακιστανούς.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 60 αντάρτες και συνέλαβαν 162, από τους οποίους περίπου 100 είναι ξένοι, στη διάρκεια της επιχείρησης που διήρκεσε 12 ημέρες και επισημα τερματίσθηκε την Κυριακή. Επρόκειτο για την μεγαλύτερη επιχείρηση του πακιστανικού στρατού στην ημιαυτόνομη περιοχή του Νοτίου Ουαζιριστάν.

Στη διάρκεια των μαχών σκοτώθηκαν επίσης περίπου 50 στρατιώτες και πάνω από 10 πολίτες, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά.

«Οι υπόλοιποι βρίσκονται υπό καταδίωξη και θα τους ακολουθήσουμε όπου κι αν πάνε, δεν θα τούς αφήσουμε να αναδιοργανωθούν», δήλωσε ο αντιστράτηγος Σαουκάτ Σουλτάν, παρότι επίσημα η επιχείρηση τερματίσθηκε.

Περίπου 50.000 άνδρες των πακιστανικών δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με το Αφγανιστάν, με αποστολή να εξαρθρώσουν τις ομάδες των ξένων ανταρτών που βρίσκονται στην περιοχή.

Ανάλογη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από την άλλη πλευρά των συνόρων, καθώς Αμερικανοί στρατιώτες καταδιώκουν αντάρτες που έχουν σχέση με την Αλ Κάιντα στο αφγανικό έδαφος.

Ο Σαουκάτ Σουλτάν δήλωσε ότι μεταξύ εκείνων που διέφυγαν πιστεύεται πως είναι ο Ουζμπέκος Ταχίρ Γιουλντάσεφ, στέλεχος της Αλ Κάιντα. Ωστόσο απέφυγε να επιβεβαιώσει τις φήμες ότι έχει καταφύγει σε μία δασώδη περιοχή στο Νότιο Ουαζιριστάν.

Η σύλληψη του Γιουλντάσεφ θα ήταν ''δώρο'' για τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, αλλά και για τον πρόεδρο Μπους, που συνεργάζονται στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο Γιουλντάσεφ, αρχηγός του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν, κατηγορείται για σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, το 1999. Εχει καταδικασθεί ερήμην στην εσχάτη των ποινών και βρήκε καταφύγιο στο Αφγανιστάν, όταν στη χώρα κυριαρχούσαν οι Ταλιμπάν.

Πιστεύεται ακόμα ότι ήταν επικεφαλής των Αφγανών στη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων με τους Αμερικανούς, στο Αφγανιστάν, την άνοιξη του 2002, πριν καταφύγει στο Νότιο Ουαζιριστάν, όπου θεωρείται ότι έχει την προστασία των φυλάρχων της περιοχής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή