Ιστορική αναρρίχηση στο Ελ Καπιτάν χωρίς αναρριχητικό εξοπλισμό

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015 09:47
UPD:10:08
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Ιστορική ανάβαση, χωρίς γάντζους και σχοινιά, πραγματοποίησαν δύο Αμερικανοί στο Ελ Καπιτάν, τον φημισμένο βράχο που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. 

Οι δύο ορειβάτες, ο 36χρονος Τόμι Κάλντγουελ και ο 30χρονος Κέβιν Τζόργκεσον, αναρριχήθηκαν επί 19 ημέρες χωρίς εξοπλισμό στον βράχο, ύψους 900 μέτρων. 

Το Ελ Καπιτάν είναι ένας κάθετος μονολιθικός σχηματισμός από γρανίτη με ύψος 900 μέτρα και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους αναρριχητές σε όλον τον κόσμο.

Οι δύο άνδρες είναι οι πρώτοι ορειβάτες που αναρριχήθηκαν στην αποκαλούμενη Dawn Wall, την πιο απότομη και σχεδόν κατακόρυφη πλαγιά του βράχου χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια τους, χωρίς τη βοήθεια γάντζων και σχοινιών παρά μόνο σχοινιών ασφαλείας για την περίπτωση πτώσης.

Και άλλοι ορειβάτες έχουν αναρριχηθεί στο παρελθόν στη συγκεκριμένη πλαγιά--ο πρώτος ήταν ο Ουόρεν Χάρντινγκ το 1970--αλλά κανένας τους χωρίς αναρριχητικά εργαλεία.

Εξαιτίας της ζέστης στη διάρκεια της ημέρας που έκανε τα χέρια και τα πόδια τους να ιδρώνουν, οι δύο ορειβάτες συχνά ξεκινούσαν την ανάβαση το σούρουπο.

EURONEWS

Χρησιμοποίησαν σχοινιά και άλλα εργαλεία για να μετακινούνται στα πρανή του βράχου που επιχειρούσαν να κατακτήσουν και να προσεγγίζουν τη σκηνή τους, που είχαν στήσει στην κορυφή του βράχου.

Το εγχείρημα των δύο ανδρών έγινε γνωστό σε όλα του τα στάδια χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου οι ίδιοι σε κάθε διάλειμμά τους αναρτούσαν φωτογραφίες και περιγραφές των εμπειριών τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή