Συνεχίζεται η κόντρα για έντοκα γραμμάτια - ρευστότητα τραπεζών

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 20:01
UPD:20:04
SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κινδυνολογία της αποσταθεροποίησης των τραπεζών και του Grexit υπάρχει μόνο στον λόγο της ΝΔ.

A- A A+

Συνεχίζεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της έκδοσης έντοκων γραμματίων και της ρευστότητας των τραπεζών.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) των παρατάσεων έως τις 30 Ιουνίου 2015 στα προγράμματα εγγυήσεων και ομολογιακών δανείων για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζει πως «τα ψέματα και η κινδυνολογία του φόρου καταρρέουν».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κινδυνολογία της αποσταθεροποίησης των τραπεζών και του Grexit υπάρχει μόνο στον λόγο της ΝΔ. 

Όπως υποστηρίζει, ο μύθος του στραγγαλισμού της τραπεζικής ρευστότητας ως συνέπεια της ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδεται από την σημερινή απόφαση της ΕΚΤ, καθώς δίνεται εξάμηνη παράταση τραπεζικής ρευστότητας και στις ελληνικές τράπεζες, μεταθέτοντας για το μέλλον την αποπληρωμή των 20 δισ. των ομολόγων τους που λήγουν τον Μάρτιο.

Παράλληλα, προσθέτει, η υποχώρηση του επιτοκίου των 3ετων και 10ετων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών, καταρρίπτει την κινδυνολογία του grexit.

Απαντώντας στις βολές του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Αναγνώστου, με αφορμή αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνατότητες βραχυχρόνιου δανεισμού, η Κουμουνδούρου σημειώνει πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα πρέπει να αντιληφθεί πρώτα απ’ όλα ότι εκτελεί χρέη υπηρεσιακού εκπροσώπου», ενώ σε έντονο ύφος προσθέτει πως «εκτός από το χάος είναι και η ασχετοσύνη που δεν παλεύεται».

Ο κ. Αναγνώστου είχε δηλώσει πως στον ΣΥΡΙΖΑ «είναι πιο άσχετοι και πολύ πιο επικίνδυνοι απ' όσο νομίζαμε», υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως έχουν μπερδέψει τον καθαρό δανεισμό με τον μεικτό.

Είχαν προηγηθεί αναφορές κύκλων της Κουμουνδούρου, που έκαναν λόγο για «άθλια προπαγάνδα εκ μέρους της κυβέρνησης» σχετικά με τις κυβερνητικές απόψεις για τις καταθέσεις και την άντληση βραχυχρόνιας ρευστότητας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή