Με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις τα κομματικά επιτελεία

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015 20:28
UPD:20:30
MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Τα μικρά κόμματα έχουν πλέον διαρροές τόσο προς τη Ν.Δ. όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και κινούνται μεταξύ του 3% και του 6%.

A- A A+

Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία των δύο μεγάλων κομμάτων την ίδια ώρα που οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους οι επιτελείς της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ενίσχυση του δικομματισμού και ισχυρές πιέσεις στα λεγόμενα μικρά κόμματα.

Τα τελευταία έχουν διαρροές τόσο προς τη Ν.Δ. όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και κινούνται μεταξύ του 3% και του 6%.

Η Κουμουνδούρου «παίζει» πλέον ανοιχτά το χαρτί της αυτοδυναμίας με τα ηγετικά της στελέχη να δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με κόμματα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υποστήριξαν τα μνημόνια, αφήνοντας ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο συνεργασίας μόνο με τους ΑΝΕΛ του Π. Καμένου, αν και εφόσον δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία που είναι και ο διακαής πόθος της ηγεσίας.

Την παραπάνω πολιτική εξυπηρετεί το «άνοιγμα» του Αλέξη Τσίπρα στις λεγόμενες «ειδικές ομάδες πληθυσμού» με την παρουσία του στον εορτασμό των Φώτων στον Πειραιά, τη συνάντησή του με τους κυνηγούς, αλλά και η υποψηφιότητα στο Επικρατείας του στρατηγού ε.α. Νίκου Τόσκα.

Παράλληλα η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου συλλέγει και προωθεί προς τον Τύπο, καθημερινά τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου τα οποία κατά τη γνώμη της αποδομούν το επιχείρημα της Ν.Δ. για χρεοκοπία σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

Στη Ν.Δ., σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η εισροή ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής (περί το 19% των ψηφοφόρων του 2012 της Χ.Α μετακινούνται προς τη ΝΔ).

Την ίδια ώρα συνεχίζεται και το «σφυροκόπημα» του ΣΥΡΙΖΑ με κάθε αφορμή, όπως για παράδειγμα τη χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού για τις εικόνες ή τη σημερινή ανακοίνωση της Ν.Δ. για την κατάσταση στη Βενεζουέλα και τους «πολιτικούς φίλους» του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αντιστάθμισμα «των πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ» ο κ. Σαμαράς θα υποδεχθεί αύριο στις 10:00, στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι σε ένα ταξίδι αστραπή, το οποίο σύμφωνα με την El Pais, κλείστηκε στο Παρίσι την ώρα που οι δύο Πρωθυπουργοί περπατούσαν πλάι πλάι στους δρόμους της Γαλλικής πρωτεύουσας στη μεγάλη πορεία κατά της τρομοκρατίας.

Άλλωστε, καταλήγει η ισπανική εφημερίδα, ο κ. Ραχόι, αν και δεν το παραδέχεται, έχει κάθε λόγο να συγκρίνει την κατάσταση στην Ελλάδα με εκείνη της χώρας του και την άνοδο των Podemos, παρά το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα δήλωνε από την Ανδόρα ότι δεν φοβάται ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί να «μολύνουν πολιτικά» την Ισπανία.

Δημήτρης Χατζηνικόλας

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή