Ευρωπαϊκό μητρώο με δεδομένα επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς ζητεί ο Τουσκ

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015 20:21
UPD:20:30
REUTERS/TOBY MELVILLE

Το σχέδιο της εφαρμογής ενός ευρωπαϊκού PNR επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στη Γαλλία, οι οποίες στοίχισαν την ζωή σε 17 ανθρώπους.

A- A A+

«Συνεκτική» και ενιαία απάντηση θα πρέπει να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την απειλή των τζιχαντιστών, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Εάν δεν είμαστε ικανοί να συγκροτήσουμε μία ενιαία, συνεκτική πολιτική ασφαλείας για την Ένωση, αργά ή γρήγορα θα θέσουμε σε κίνδυνο τις ελευθερίες που έχουμε οικοδομήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περιλαμβανομένης της συνθήκης Σένγκεν», που ορίζει τον χώρο της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων στην ΕΕ, επισήμανε ο Τουσκ ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

«Δεν θέλω να το δω αυτό να γίνεται όσο θα βρίσκομαι στην θέση αυτή» προσέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Ο Ντόναλντ Τουσκ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός «μοναδικού» ευρωπαϊκού μητρώου όπου θα καταγράφονται τα δεδομένα των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς, το γνωστό PNR (Passenger Name Record, η διαβίβαση των καταστάσεων με τα ονόματα των επιβατών) την εφαρμογή του οποίου έχει «παγώσει» το ευρωκοινοβούλιο από το 2011.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα σύνθετο και λεπτό ζήτημα» αναγνώρισε ο Τουσκ.

«Το κοινοβούλιο – ορθώς – έχει πάρει σοβαρά το ρόλο του υπέρμαχου των ελευθεριών των πολιτών στην Ευρώπη. Όμως σας ζητώ επίσης να μας βοηθήσετε να προστατεύσουμε την ασφάλεια εκείνων που εξέλεξαν αυτό το κοινοβούλιο».

Το σχέδιο της εφαρμογής ενός ευρωπαϊκού PNR επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στη Γαλλία, οι οποίες στοίχισαν την ζωή σε 17 ανθρώπους.

«Εάν δεν αποκτήσουμε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό PNR, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε με 28 εθνικά PNR. Εθνικά συστήματα που θα συνθέτουν ένα συνονθύλευμα με κενά. Θα εμπλέκονταν στην ιδιωτική ζωή των πολιτών χωρίς να εγγυώνται επαρκώς την ασφάλεια. Ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα είναι ξεκάθαρα καλύτερο για την ασφάλεια και την ελευθερία» είπε ο Τουσκ.

Παρά τις πιέσεις όμως, οι ευρωβουλευτές παραμένουν πολύ επιφυλακτικοί. Ζητούν ένα «αντίβαρο» που θα «εγγυάται την προστασία» των πληροφοριών που συγκεντρώνονται με αυτόν τον τρόπο, είχε εξηγήσει την περασμένη εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο η βουλευτής των φιλελευθέρων από την Ολλανδία, Σοφί Ίνες Φελτ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή