Ισπανία : Ενίσχυση της παρουσίας της στο Αφγανιστάν

Σύμφωνα με άρθρο του Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος,, στη Wall Street Journal
Τρίτη, 30 Μαρτίου 2004 12:57
A- A A+

Η Ισπανία θα «ενισχύσει τις προσεχείς εβδομάδες» την παρουσία της στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο μέλλων υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, σε άρθρό του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα The Wall Street Journal Europe.

«Η Ισπανία θα συνεχίσει να μετέχει στη διεθνή ασφάλεια προσφέροντας τη βοήθειά της παντού όπου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ζητήσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις θα παραμείνουν στα Βαλκάνια και η δέσμευσή μας στο Αφγανιστάν, όπου μια δύναμη υπό τον ΟΗΕ διεξάγει πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, θα ενισχυθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες», γράφει στο άρθρό του ο Ισπανός πολιτικός.

Η Ισπανία έστειλε στο Αφγανιστάν 125 στρατιώτες της που μετέχουν στη Διεθνή Δύναμη Αρωγής στην Ασφάλεια της χώρας (ISAF).

Στο άρθρό του που τιτλοφορείται «Η νέα πορεία της Ισπανίας», ο Μορατίνος τονίζει ότι ο πόλεμος του Ιράκ «δεν συνέβαλε στην επίτευξη των στόχων» της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. «Ο κόσμος είναι πολύ λιγότερο ασφαλής σήμερα σε σχέση με πέρυσι και φθάσαμε σε ένα στάδιο όπου όλοι οφείλουμε να συλλογιστούμε και να υιοθετήσουμε μια νέα στρατηγική για να καταπολεμηθεί η πληγή της τρομοκρατίας».

Ο συγγραφέας του άρθρου εξήγησε εκ νέου στην αμερικανική εφημερίδα ότι η ανακοίνωση της αποχώρησης στις 30 Ιουνίου των ισπανικών δυνάμεων από το Ιράκ, εκτός κι αν ο ΟΗΕ αναλάβει τον στρατιωτικό έλεγχο του Ιράκ, απορρέει από παλιά προεκλογική υπόσχεση του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), νικητή των εκλογών της 14ης Μαρτίου και δεν πρόεκυψε λόγω των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου.

Ο,τι κι αν συμβεί, «η Ισπανία θα πάψει να έχει κατοχικές δυνάμεις (στο Ιράκ) την 30η Ιουνίου, είτε γιατί η δύναμη θα ενεργεί υπό την εντολή του ΟΗΕ, είτε γιατί οι δυνάμεις μας θα αποσυθρούν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή