Η σωστή διατροφή αντίδοτο στο ντόπινγκ

Ημερίδα της Nestle Ελλάς σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Τρίτη, 30 Μαρτίου 2004 19:06
A- A A+

Ημερίδα με θέμα: «Αθλητική Διατροφή: η σίγουρη επιλογή - Η διατροφή ως αντίδοτο του ντόπινγκ», διοργάνωσαν το Σάββατο 20 Μαρτίου 2004 η Nestle Ελλάς σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες που ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους σχετικά με το ντόπινγκ, τις φαρμακολογικά υποβοηθούμενες αθλητικές επιδόσεις. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της νέας σειράς προϊόντων αθλητικής διατροφής της Nestle, PowerBar, που έχουν στόχο να ενισχύσουν τη φυσική αντοχή των αθλητών βελτιστοποιώντας την απόδοσή τους μέσα στα φυσικά όρια.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες Ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Τρίαθλου, Βασίλης Κρομμύδας, οι κορυφαίοι Έλληνες Δρομείς Αντοχής Μιχάλης Γελασάκης και Παγώνα Μίχα.

Συμπεράσματα της ημερίδας

Η χρήση αναβολικών ουσιών για βελτίωση της αθλητικής απόδοσης παρουσιάζει αύξηση παγκοσμίως τα τελευταία δέκα χρόνια. Η χρήση αυτή γίνεται όχι μόνο από αθλητές υψηλού επιπέδου για τους γνωστούς λόγους, αλλά ακόμη και από αθλητές μετρίου ή μέσου επιπέδου και από εφήβους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι παρόμοια έξαρση χρήσης απαγορευμένων ουσιών εμφανίζονται και στην Ελλάδα από τις νεαρές ηλικίες, κάτω των 18 ετών.

Εναλλακτικά, οι αθλητές θα μπορούσαν να βελτιστοποιήσουν την απόδοσή τους, ακολουθώντας οδηγίες για καλή διατροφή και χρησιμοποιώντας με την επίβλεψη ειδικευμένων επιστημόνων συμπληρώματα διατροφής, τα οποία είναι ακίνδυνα επιτρεπτά και δεν προκαλούν παρενέργειες.

Από έρευνα του Εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας σε έλληνες αθλητές υψηλού επιπέδου (εθνικών ομάδων) προέκυψε ότι οι αθλητές αυτοί δεν ακολουθούν σωστές πρακτικές διατροφής και πιο συγκεκριμένα το διαιτολόγιό τους είναι πολύ υψηλό σε κατανάλωση λιπαρών ουσιών με ταυτόχρονη μείωση των υδατανθράκων που αποτελούν και την κυριότερη πηγή ενέργειας για άσκηση επιπέδου πρωταθλητισμού.

Περαιτέρω, υπάρχει πολύ χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, άρα και σημαντικών για την υγεία και την αθλητική απόδοση ουσιών, όπως είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες. Στις γυναίκες αθλήτριες εμφανίζεται, επίσης, μεγάλο πρόβλημα με την κατάσταση σιδήρου, γεγονός που αντανακλά και προβλήματα στη διατροφική πρόσληψη των κατάλληλων τροφίμων. Η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων είναι, επίσης, ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος για το μεταβολισμό των οστών, ιδίως στις ηλικίες από την εφηβεία μέχρι και την νεαρή ενήλικη ζωή.

· Μετά την άσκηση, ο διαιτητικός στόχος είναι η παροχή επαρκούς ενέργειας και υδατανθράκων για την αποκατάσταση του μυϊκού γλυκογόνου και την εξασφάλιση ταχείας ανάνηψης. Εάν ένας αθλητής έχει εξαντλήσει τα αποθέματα γλυκογόνου μετά την άσκηση, πρόσληψη υδατανθράκων της τάξεως των 1,5 g/kg σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια των πρώτων 30 λεπτών και ξανά κάθε 2 ώρες για 4 έως 6 ώρες θα είναι αρκετή για να αποκαταστήσει τα αποθέματα γλυκογόνου. Η πρωτεΐνη που καταναλώνεται μετά την άσκηση θα παρέχει αμινοξέα για την κατασκευή και την ανάπλαση του μυϊκού ιστού. Επομένως, οι αθλητές θα πρέπει να καταναλώνουν ένα μικτό γεύμα που να παρέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από ένα έντονο αγώνισμα ή εντατική προπόνηση.

· Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι πρωταρχικοί στόχοι θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση των απωλειών σε υγρά και η παροχή υδατανθράκων (κατά προσέγγιση 30 με 60 g ανά ώρα) για τη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος. Αυτές οι διατροφικές οδηγίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για αγωνίσματα αντοχής που διαρκούν περισσότερο από μία ώρα, όταν ο αθλητής δεν έχει καταναλώσει επαρκείς ποσότητες τροφής ή υγρών πριν από την άσκηση, ή εάν ο αθλητής ασκείται/ αγωνίζεται σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες (ζέστη, κρύο ή υψόμετρο).

· Όσο αναφορά τα διατροφικά εργογόνα βοηθήματα φαίνεται ότι η καφεΐνη (ουσία που υπάρχει στον καφέ), φαίνεται να δρα ευεργετικά, τόσο στα αγωνίσματα μικρής διάρκειας (κάτω από 3 λεπτά) όσο και στα αγωνίσματα άνω των 60 λεπτών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις