Β. Κορέα : Πλαστά τα έγγραφα για χημικά πειράματα

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2004 08:05
A- A A+

Ο Βορειοκορεάτης, ο οποίος διέρρευσε στη Δύση έγγραφα που υπαινίσσονταν ότι η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποιούσε πειράματα με χημικά όπλα σε κρατουμένους, διατείνεται τώρα πως τα στοιχεία τους ήταν πλαστά, όπως μεταδίδει σήμερα το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τα έγγραφα αυτά φαίνονταν να προέρχονται από την πολιτική αστυνομία, και δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά τη διαρροή τους από τον Βορειοκορεάτη φυγά Κανγκ Πιόνγκ Ποπ. Σε αυτά τα έγγραφα οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρήκαν την απόδειξη πως η Πιονγκγιάνγκ χρησιμοποιεί χημικά όπλα πάνω στους κρατούμενους, όμως στη Νότιο Κορέα είχαν εκφρασθεί αμφιβολίες για την πιστότητά τους.

Σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, ο φυγάς συνελήφθη στην Κίνα κι εξεδόθη στις βορειοκορεατικές αρχές και τώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να υποβληθεί σε βασανιστήρια.

Το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε πως ο 58-χρονος Κανγκ έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παραδέχθηκε πως βοήθησε να συνταχθούν πλαστά κείμενα και πως τα γεγονότα που αυτά αποκαλύπτουν αυτά ουδέποτε συνέβησαν.

Ο Κανγκ, μηχανικός στο Χουνγκάμ, στην ανατολική ακτή της Βορείου Κορέας, δήλωσε πως διέφυγε στην Κίνα τον περασμένο Αύγουστο, προκειμένου να βρει τον γιό του,επίσης φυγά από πολλών ετών στη Δύση. Ήταν εκείνος που του ζήτησε να συντάξει πλαστά έγγραφα αντί αδρής χρηματικής αμοιβής από νοτιοκορεατικές ανθρωπιστικές οργανώσεις. Μάλιστα τονίζει πως ο ίδιος ο γιός του σφράγισε με πλαστές σφραγίδες τα έγγραφα, τα οποία καθαρογράφηκαν από τον άλλο αδελφό του, επειδή ο γραφικός χαρακτήρας του πατέρα τους ήταν άσχημος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης που είχε δημοσιεύσει τα έγγραφα, δήλωσε πως πιστεύει στην αυθεντικότητα των εγγράφων και πως είναι πεπεισμένος πως ο Κανγκ υποχρεώθηκε από τις βορειοκορεατικές αρχές να διαψεύσει την αυθεντικότητά τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή