Μεγάλη πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις της BP Plc στο Τέξας

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2004 10:04
A- A A+

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε μετά από έκρηξη σε διυλιστήριο της εταιρίας BP στο Τέξας, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναταραχή στην αγορά πετρελαίου λόγω των απειλών που είχαν εκφραστεί πρόσφατα για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η BP ανακοίνωσε πάντως ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις «για εξωτερική ανάμειξη», που να προκάλεσε την έκρηξη και την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της στο Τέξας.

Το FBI είχε προειδοποιήσει στις 25 Μαρτίου τους υπευθύνους ασφαλείας των διυλιστηρίων στο Τέξας για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η έκρηξη προκλήθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στη μονάδα παραγωγής βενζίνης και σύμφωνα με τις πρώτες εκριμήσεις δεν οφείλεται σε σκόπιμη ενέργεια. «Δεν έχουμε ενδείξεις για οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στο ατύχημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρίας, Ανν Σμιθ. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου τέσσερις ώρες μετά την εκδήλωσή της και τα υπόλοιπα τμήματα του διϋλιστηρίου λειτουργούν κανονικά, τόνισε η εκπρόσωπος. Από την έκρηξη και την πυρκαγιά δεν υπάρχουν τραυματίες.

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από το φλεγόμενο διϋλιστήριο με τις φλόγες να φτάνουν σε ύψος 15 μέτρων, φωτίζοντας την γειτινική πόλη του Τέξας, που βρίσκεται σε απόσταση 48 χιλιομέτρων νοτίως του Χιούστον.

Οι φόβοι που εκφράστηκαν αρχικά για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση οδήγησαν στην αύξηση της τιμής της βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην πτώση του δολαρίου και στην άνοδο του ελβετικού φράγκου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή