Θ. Ρουσόπουλος: Δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες εξεύρεσης συμφωνημένης λύσης

Εντονες πιέσεις στην ελληνική πλευρά
Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2004 14:09
UPD:15:17

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουσάκος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν

A- A A+

«Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι μεγάλες οι πιθανότητες εξεύρεσης μιας συμφωνημένης λύσης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος λίγο πριν παραδοθεί στις εμπλεκόμενες πλευρές το τελικό και οριστικό κείμενο του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους πολιτικούς αρχηγούς και τους πρώην πρωθυπουργούς Κ. Σημίτη και Κ. Μητσοτάκη για τις εξελίξεις και σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές «συνάντησε κλίμα συναίνεσης». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μολυβιάτης προτίθεται να τους ενημερώνει συνεχώς.

Πάντως, οι πιέσεις που ασκούνται και προς την ελληνική πλευρά είναι μεγάλες και ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με τηλεφώνημα του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο προς τον κ. Μολυβιάτη. Ο Βρετανός υπουργός όπως δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος «εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την εξεύρεση μιας συμφωνημένης λύσης», ενώ ανάλογο ήταν και το αίτημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ο οποίος τηλεφώνησε επίσης στον κ. Μολυβιάτη.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ζήτησε και συναντήθηκε στις 10.15 τοπική ώρα με τον γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που κράτησε 35 λεπτά της ώρας όπως ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος «η ελληνική πλευρά εξέφρασε και πάλι την επιθυμία να υπάρξουν βελτιώσεις στο τελικό σχέδιο κυρίως στα θέματα της ασφάλειας και του κοινοτικού κεκτημένου ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες εξεύρεσης μιας συμφωνημένης λύσης».

Πάντως, οι εκτιμήσεις ελληνικών διπλωματικών πηγών για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις είναι ότι «τα περιθώρια είναι στενά αλλά όπως προσέθεταν η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις «θέλουμε και πιστεύουμε ότι θα είναι καλές».

Οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έγιναν μετά από συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αν και τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προετοιμαστεί για την τελετή παράδοσης του κειμένου εντούτοις ακόμη είναι ασαφές τι ώρα θα κρίνει ο γ.γ. ότι θα λήξουν οι συνομιλίες, με ποιο τρόπο και πότε θα παραδώσει το τελικό κείμενο.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή