ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ του τελικού σχεδίου Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στις εμπλεκόμενες πλευρές, ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες οι συνομιλίες της Λουκέρνης.
Το σχέδιο θα τεθεί σε δύο χωριστά δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου για την επανένωση της Κύπρου, μετά από 30 χρόνια διαίρεσης.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά την τελετή παράδοσης ο Κόφι Ανάν, έκανε λόγο για ένα σχέδιο απλούστερο και δίκαιο, το οποίο παρέχει ένα λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης, βελτιωμένες ασφαλιστικές δικλείδες και για τις δύο πλευρές, ευνοϊκότερες πρόνοιες για τα οικονομικά και μεταβατικές ρυθμίσεις.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς τις ηγεσίες των δύο πλευρών, να προσφέρουν συνετή καθοδήγηση στους λαούς τους, ώστε να αποφασίσουν στα δημοψηφίσματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αδράξουν την ευκαιρία για την ειρήνη και την επανένωση της Κύπρου.
Επεσήμανε ότι από τη διαδικασία της Λουκέρνης δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Παραδέχθηκε ότι το σχέδιο αποτελεί μια συμβιβαστική λύση, αλλά όπως είπε, σήμερα η επιλογή είναι μεταξύ αυτής της λύσης ή καμμίας λύσης.
Στα χέρια του λαού στην Κύπρο, βρίσκεται πλέον το σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για την τελευταία διαμεσολαβητική προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, στην περίπτωση που η μία από τις δύο πλευρές, απαντήσει αρνητικά στο δημοψήφισμα.
«Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί μία συμφωνημένη λύση στη Λουκέρνη, στον κυπριακό λαό και την πολιτική του ηγεσία, ανήκει η τελική κρίση και απόφαση», είπε από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.
Στην πολύ σύντομη δήλωσή του ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι η προσπάθεια της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ελβετικό θέρετρο, επικεντρώθηκε στην κατά το δυνατόν βελτίωση του σχεδίου Ανάν και κυρίως στο σεβασμό των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και κατέληξε λέγοντας ότι στις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώθηκε η ειλικρινής διάθεση των δύο πλευρών να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, καθώς όπως είπε, η τουρκοκυπριακή πλευρά εξασφάλισε στο κείμενο τις τελικές της θέσεις.
Κάλεσε τον κυπριακό λαό να πει «ναι» στο σχέδιο Ανάν και ευχήθηκε η διαδικασία της Λουκέρνης να συμβάλει στην ειρηνική συνύπαρξη Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ότι οι τελικές αλλαγές στο σχέδιο δεν ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς οι θέσεις μας δεν υιοθετήθηκαν, είχε δηλώσει νωρίτερα χθες ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κύπρος Χρυσοστομίδης, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου.
Την αναβολή των δημοψηφισμάτων για το σχέδιο Ανάν, ζήτησε ο Ραούφ Ντενκτάς, τονίζοντας πως εάν μείνει ως έχει θα ξεκινήσει εκστρατεία για την καταψήφισή του. Ο κατοχικός ηγέτης κατηγόρησε και τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκίντερ Φερχόϊγκεν, ότι ασκεί αφόρητες πιέσεις στην τουρκική πλευρά και ότι συμπεριφέρεται σαν ναζί αξιωματικός.
Την υποστήριξη των ΗΠΑ, στο σχέδιο Ανάν για την επανένωση της Κύπρου, εκφράζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Βερολίνο, ο επικεφαλής του State Department, επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών, ήταν κατ’ ανάγκη ένας συμβιβασμός κατά τον οποίο καμμία πλευρά δεν πήρε όλα όσα επεδίωκε.
Από το Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία, υπογράμμισε όμως πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή μόνιμη απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.