Ακούγεται σίγουρα τρομακτικό ωστόσο είναι όπως όλα δείχνουν αληθινό καθώς, νέα μελέτη που εκπονήθηκε από την καθηγήτρια Εύα Σερνχάμερ της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και επιδημιολόγο του νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό προληπτικής ιατρικής «American Journal of Preventive Medicine», έδειξε ότι όσες γυναίκες εργάζονταν σε νυχτερινές βάρδιες πάνω από 5 έτη παρουσίασαν αυξημένη πιθανότητα θανάτου.
Συγκεκριμένα, η μελέτη αφορούσε 75.000 νοσοκόμες από 30 – 55 ετών, που εργάζονταν 3 νύχτες το μήνα και απογεύματα πέρα από τα συνήθη προγράμματα τους. Η μελέτη είχε διάρκεια 22 ετών και επιβεβαίωσε πρότερα ευρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σύμφωνα με τα οποία οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες ήταν επιρρεπείς στην εμφάνιση καρκίνου λόγω του ότι διαταράσσεται το «βιολογικό» τους ρολόι.
Η νέα έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες είχαν αυξημένη πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε ποσοστό 19%-23%. Λίγο λιγότερος κίνδυνος σε ποσοστό 11%ήταν ο κίνδυνος για τις γυναίκες που ξεπερνούσαν τα 15 χρόνια εργασίας σε βάρδιες.
Αναφορικά με τον καρκίνο οι εναλλασσόμενες βάρδιες ανέβασαν το ποσοστό θνητότητας, ειδικά στο καρκίνο του πνεύμονα στο 25%.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, καθώς και την προηγούμενη μελέτη του Π.Ο.Υ. η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και ο σταθερός ύπνος βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στη μη εμφάνιση θανατηφόρων νόσων.