Δεν αλλάζει επί του παρόντος το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν

Τρίτη, 06 Ιανουαρίου 2015 08:10
UPD:09:17
REUTERS/OMAR SOBHANI
A- A A+

Στην πρόθεσή του να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν επιμένει ο Μπαράκ Ομπάμα, παρά το αίτημα του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι την Κυριακή προς την Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει τα σχέδιά της.

Οι δηλώσεις του Γάνι προστίθενται στη συζήτηση σχετικά με το αν ο Λευκός Οίκος θα εφαρμόσει επακριβώς τα σχέδια που έχει ανακοινώσει, τα οποία έχουν ήδη τροποποιηθεί δύο φορές ως τώρα.

Ο Αφγανός πρόεδρος ενδέχεται να παρείχε με τα σχόλιά του αυτά πολιτική κάλυψη στον Αμερικανό ομόλογό του στην περίπτωση που αποφασίσει ότι πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων προκειμένου να διατηρηθούν τα όσα κέρδη έχουν επιτευχθεί έπειτα από 13 χρόνια πολέμου και να αποφευχθεί μια κατάρρευση των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας, όπως αυτή που παρατηρήθηκε πέρυσι στο Ιράκ.

«Πιστεύω ότι είναι πιθανό να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις αυτές στην πορεία», δήλωσε ο Τζέιμς Ντόμπινς που ήταν ειδικός εκπρόσωπος του Ομπάμα για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν ως τον Ιούλιο.

Μεταξύ των παραγόντων που θα βαρύνουν στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου είναι ο ίδιος ο πόλεμος, οι προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, η αμερικανική κοινή γνώμη και οι προεδρικές εκλογές του 2016.

Αν ο Ομπάμα αποφασίσει να αλλάξει πορεία, είναι πιθανό να βρει ένα πιο δεκτικό κοινό στη χώρα του.

Οι επιφυλάξεις των Αμερικανών για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν φαίνεται να μετριάζονται μπροστά στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους που έθεσε υπό τον έλεγχό του μεγάλες περιοχές στη Συρία και το Ιράκ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ το 2011.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή