Φερχόϊγκεν για το σχέδιο Ανάν : «Το καλύτερο και το πιο ισορροπημένο»

Κατά την ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κυπριακό
Πέμπτη, 01 Απριλίου 2004 13:12
A- A A+

Γιά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ενημέρωσε την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Γκύντερ Φερχόϊγκεν, κατά την σημερινή πρωϊνή συνεδρίαση.

Ο κ. Φερχόϋγκεν ο οποίος έφθασε στο Στρασβούργο, από την Ελβετία, είπε στούς ευρωβουλευτές οτι η όλη διαδικασία στη Λουκέρνη τελείωσε σήμερα το πρωΐ. Κατά τη δική του άποψη «η διαδικασία δεν έχει αποτύχει». Εξήγησε οτι ήταν και παραμένει προτίμηση της Ενωσης να ενταχθεί μία ενωμένη Κύπρος. Στην Ελβετία πλησιάσαμε πάρα πολύ σε αυτόν τον στόχο, είπε, κατά τις τελευταίες μέρες και η διαδικασία δεν έχει αποτύχει. Ο ίδιος είπε ότι από την αρχή είχαν προβλεφθεί διαφορετικές λύσεις :

Είτε η υπογραφή μίας συμφωνίας στην Ελβετία, είτε η υποβολή ενός τελικού σχεδίου από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, το οποίο θα τεθεί στις 24 Απριλίου σε δημοψήφισμα στις δύο κοινότητες της Κύπρου. Επιλέχθηκε,τελικά,η δεύτερη εναλλακτική λύση.

Διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν όλοι οι συμμετέχοντες σε θέση να υπογράψουν επί τόπου μία συμφωνία. Θα πρέπει όμως να πω ότι σημειώθηκε πάρα πολύ μεγάλη προσέγγιση. Θεωρώ ότι έχουμε φθάσει αυτήν τη στιγμή σε ένα σημείο που χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση, είπε ο κ. Φερχόϊγκεν και τόνισε : «Απευθύνω έκκληση στις ηγεσίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν γιά να πείσουν τους λαούς τους ότι το υπάρχον σχέδιο είναι το καλύτερο και το πιο ισορροπημένο».

«Η εναλλακτική λύση δεν είναι αυτό το σχέδιο ή κάποιο άλλο, είναι αυτό το σχέδιο ή καμμία λύση. Δεν θεωρώ ότι στο προσεχές μέλλον θα εμφανισθεί παρόμοια ευκαιρία γιά να λυθεί το πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Φερχόϊγκεν.

Σε ό,τι αφορά στην προσαρμογή του σχέδιου Ανάν στο κοινοτικό δίκαιο, ο επίτροπος δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία ώστε η προσαρμογή αυτή να γίνει χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο. «Είναι κοινός στόχος όλων των θεσμικών οργάνων να μην επιτρέψουμε μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και αυτό το επιτύχαμε», είπε και πρόσθεσε :

«Νομίζω ότι θα ήταν καλό, εάν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράσει σαφώς τη βούλησή του,ότι δηλαδή τα ενδιαφερόμενα μέλη θα πρέπει να αναγνωρίσουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Ο,τι πρέπει δηλαδή να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που υπάρχει αυτήν την στιγμή που είναι αποτέλεσμα πολύ επίπονων διαπραγματεύσεων».

Στο αίτημα των ευρωβουλευτών να έχουν λεπτομερή ενημέρωση γιά το τι ακριβώς συζητήθηκε στην Ελβετία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο κ. Φερχόϊγκεν δήλωσε διατεθειμένος να κάνει αυτήν την ενημέρωση, τονίζοντας παράλληλα ότι «το σχέδιο Ανάν δεν αλλάζει πλέον».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή