Την Τρίτη ξεκινά η 114η σύνοδος του Κογκρέσσου με τους Ρεπουμπλικάνους να διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη μεγαλύτερη από το 1930 και για πρώτη φορά από προεδρίας Τζορτζ Μους την πλειοψηφία και στη Γερουσία, σκοπεύοντας να προβάλουν αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να περάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Πρώτη τους προτεραιότητα: ένας νόμος που θα ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Keystone XL από τον Καναδά στις ΗΠΑ.
Η έγκριση του έργου εναπόκειται στη δικαιοδοσία των Αμερικανών κοινοβουλευτικών, όμως εδώ και έξι χρόνια ο Ομπάμα καταφέρνει να το καθυστερεί χάρη στην αντίθεση των Δημοκρατικών και των οικολόγων.
Οι Ρεπουμπλικάνοι με τον νόμο που επιθυμούν να περάσουν θα δώσουν την άδεια για να ξεκινήσει το τεράστιο αυτό έργο, υλοποιώντας με αυτό τον τρόπο την υπόσχεσή τους να ψηφίσουν γρήγορα νόμους που θα συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Για τους Ρεπουμπλικάνους η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ περνά από τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που διαθέτει η χώρα. Τάσσονται υπέρ της αύξηση των γεωτρήσεων πετρελαίου, κυρίως στην Αλάσκα, και στην άρση των περιορισμών στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου.
Τη δεκαετία του 1970 σε απάντηση στο πετρελαϊκό σοκ το Κογκρέσο είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές αμερικανικού αργού πετρελαίου, όμως η πρόσφατη μεγάλη αύξηση της παραγωγής έχει καταστήσει παρωχημένη την απαγόρευση, σύμφωνα με τους οπαδούς του ανοίγματος της αγοράς.
Παράλληλα στην ημερήσια διάταξη θα βρεθεί και ο νόμος του Αμερικανού προέδρου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, που έχει γίνει γνωστός ως Obamacare. Οι πιο συντηρητικοί επιθυμούν τη διεξαγωγή μιας συμβολικής ψηφοφορίας για την πλήρη κατάργησή του, που έχει καταστήσει υποχρεωτική την ασφάλεια υγείας.
Πιο ρεαλιστικά, οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων αναμένεται να προγραμματίσουν σύντομα μια ψηφοφορία για την έγκριση ενός νομοσχεδίου που θα αυξάνει σε 40 από 30 το όριο των ωρών εργασίας εβδομαδιαίως μετά το οποίο ο εργοδότης θα πρέπει να προσφέρει ασφάλεια υγείας στους εργαζόμενους. Μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση με μικρά βήματα για την κατάργηση ενός σημαντικού πυλώνα του Obamacare.
Μένει να φανεί αν το Κογκρέσο θα μπορέσει να ξεπεράσει ένα ενδεχόμενο βέτο από τον πρόεδρο.
Ο Ομπάμα έχει χρησιμοποιήσει το δικαίωμά του στο βέτο μόλις δύο φορές τα έξι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. Αντίθετα ο Τζορτζ Ου. Μπους έκανε χρήση του δικαιώματός του αυτού 12 φορές σε 8 χρόνια, ο Μπιλ Κλίντον 37 σε δύο χρόνια και ο Φράκλιν Ρούζβελτ 365 φορές σε 12 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γερουσίας.
Αντιμέτωπος όμως με ένα Κογκρέσο που θα ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τους αντιπάλους του, ο Αμερικανός πρόεδρος ίσως χρειαστεί να καταφεύγει συχνότερα στο βέτο. Για να ξεπεράσει το προεδρικό βέτο, το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει δεύτερη φορά μια νομοθεσία με πλειοψηφία δύο τρίτων.
Ως τον Φεβρουάριο το θέμα της μετανάστευσης θα ξαναέρθει στο προσκήνιο. Το Κογκρέσο έχει χρηματοδοτήσει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ως τις 27 Φεβρουαρίου και αναμένεται τότε να ξαναψηφίσει για να του δοθεί η υπόλοιπη χρηματοδότηση, από το ποσό της οποίας θα εξαρτηθεί αν θα μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο παροχής προσωρινών αδειών παραμονής σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά που ζουν στις ΗΠΑ.
Στις 20 Νοεμβρίου, ο Ομπάμα είχε ανακοινώσει με προεδρικό διάταγμα την παροχή προσωρινών αδειών παραμονής σε σχεδόν 5 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν να το αποτρέψουν χρησιμοποιώντας ως όπλο τον προϋπολογισμό.
Εξάλλου στις 15 Μαρτίου το Κογκρέσο θα είναι αντιμέτωπο με την καταληκτική ημερομηνία για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, αν και μπορούν να δοθούν πολλοί μήνες τεχνικής παράτασης.
Μια απόπειρα του Κογκρέσου να περάσει προληπτικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ενδέχεται επίσης να προσκρούσει στο προεδρικό βέτο.
Ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι ακόμη ένα θέμα στο οποίο επιθυμούν να επέμβουν οι κοινοβουλευτικοί. Όμως σε αυτό, το Κογκρέσο εξακολουθεί να μην έχει καταλήξει σε κάποια συμφωνία σχετικά με το εύρος της στρατιωτικής δέσμευσης των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο