Κ. Καραμανλής : «Η τελική απόφαση ανήκει στον κυπριακό λαό»

Παρασκευή, 02 Απριλίου 2004 12:46
UPD:12:49
A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, επανέλαβε ότι «η τελική απόφαση» για το σχέδιο Ανάν ανήκει στον Κυπριακό λαό. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, σε χωριστά δημοψηφίσματα θα κάνουν την επιλογή τους, με ωριμότητα, με στάθμιση όλων των δεδομένων και με διορατικότητα για το μέλλον είπε ο κ. Καραμανλής.

Αναφερόμενος στη στάση της Αθήνας επί του σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού δήλωσε ότι «η κυβέρνηση, συνεκτιμώντας όλους τους παράγοντες, θα πάρει και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της σε κατάλληλο χρόνο.

Σημαντική στιγμή της ομιλίας Καραμανλή ήταν επίσης η κατάθεση στα

πρακτικά της Βουλής των δύο κειμένων της ελληνικής κυβέρνησης «με τις

προτάσεις μας για την ασφάλεια και τη συμβατότητα του σχεδίου με το

ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Τα κείμενα αυτά επιδόθηκαν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ μετά από αίτημά του προς όλες τις πλευρές να καταθέσουν τους σχολιασμούς τους επί του «τετάρτου σχεδίου» και αφού –όπως σημείωσε ο κ. Καραμανλής- υπήρξε συνεννόηση με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οσο για το «τελικό κείμενο», ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι αντικείμενο λεπτομερούς αξιολόγησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το

κείμενο αυτό, το οποίο θα πάει στα δημοψηφίσματα, είναι «κατά βάση το

αρχικό, με τροποποιήσεις, και είναι προφανές, ότι είναι κείμενο

συμβιβασμού, με θετικά και δύσκολα σημεία για όλες τις πλευρές».

Ο πρωθυπουργός, περιέγραψε περιέγραψε αναλυτικά την όλη πορεία των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, μέχρι και την παράδοση στα πολιτικά κόμματα του πλήρους σχεδίου Ανάν χθες (Πέμπτη) το πρωί, το οποίο, όπως είπε, «χρήζει ενδελεχούς μελέτης, ώστε και οι πολίτες εντέλει να πληροφορηθούν επακριβώς τις προβλέψεις του σχεδίου», ενώ δήλωσε στη διάθεση κομμάτων, και σήμερα και στο εγγύς μέλλον.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ανταποκρίθηκε στην προσωπική πρόσκληση του κ. Ανάν να παραβρεθεί στην τελική φάση της Λουκέρνης, τόσο «για να συμβάλουμε στην επίτευξη της λύσης, αλλά και

διότι θεωρώ αμετακίνητο το χρέος μου να τηρώ με ευλάβεια τις υποχρεώσεις της χώρας μου από τη συμφωνία της Νέας Υόρκης».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή