Η λύση από τους «μικρούς»

Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014 07:00
UPD:17/01/2015 15:50
FOSPHOTOS/Aggelos Christofilopoulos

Το πρόβλημα, ωστόσο, για όσους ζουν και αγαπούν αυτή τη χώρα είναι να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της, χωρίς να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός και η οικονομική δραστηριότητα.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Εισερχόμαστε στον αστερισμό των δημοσκοπήσεων και των πολλών σεναρίων γύρω από το πόσο παράξενο μπορεί να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι δύο κεντρικές πολιτικές δυνάμεις συγκρούονται και οι μεν έχουν να ασχοληθούν με το πώς θα ανατρέψουν τη «δημοσκοπική» εικόνα που έχει σχηματιστεί και οι δε να κάνουν δυνατότερο το ρεύμα των ψηφοφόρων που θα πιστέψουν σε αυτούς.

Η παρουσίαση της εικόνας από την κάθε πλευρά θα περιλαμβάνει πολλά στοιχεία αλήθειας.

Οι κυβερνώντες θα παρουσιάσουν την πραγματική βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, τον ταχύτατο περιορισμό των ελλειμμάτων και την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αυτά, ως «πακέτο» θετικών εξελίξεων, κατέβασαν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στο +5,5%. Ορίζοντας δε ως σημείο καμπής εκείνη τη φάση, θα αποδίδουν τη δραματική επιδείνωση των τιμών των ελληνικών αξιών στην επιθετική ρητορική της αντιπολίτευσης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, αλήθεια θα είναι όσα θα παρουσιάσουν για την εσωτερική υποτίμηση και θα αντιστοιχούν στο κόστος της βελτίωσης των μεγεθών που προαναφέραμε.

Μεγάλη ανεργία, κούρεμα μισθών και συντάξεων, κατάργηση δικαιωμάτων και προνομίων, εξαντλητική φορολόγηση των πολλών. Χωρίς να πάρουν θέση, βέβαια, αν αυτά όλα ήταν σύμφωνα με την αρχή του δικαίου και την κοινή λογική.

Γιατί τότε θα καταστρέψουν τον μαγνητισμό που ασκούν σε εκείνη την ομάδα των πολιτών που έζησε και σκέπτεται με την αντίληψη πως το κράτος ποτέ δεν πεθαίνει και πάντα οφείλει να δίνει.

Η πραγματικότητα ωστόσο επιβάλλει να συνυπάρχουν στο ίδιο νόμισμα και οι δύο αυτές όψεις.

Αν αντιλαμβάνονταν οι περισσότεροι πολίτες την πικρή αυτή αλήθεια, θα είχαν αναγκαστεί σε συνεργασία οι ισχυρότερες πολιτικές δυνάμεις, αντί να καυχιούνται, τέτοιες μέρες, πως κατέχουν τη βέλτιστη λύση και ζητούν μόνο να τους επιτρέψουν οι ψηφοφόροι να κυβερνήσουν μόνοι τους.

Στους Ελληνες, ωστόσο, έχει απομείνει η προστασία του θεού των ποιητών και δεν αποκλείεται να δώσουν λύση πολύ απλή και καίρια.

Αφήνοντας τους δύο ισχυρούς πολιτικούς πόλους με χαμηλή ισχύ, τόση ώστε να εξαρτηθούν οι δυνατότητές τους για να κυβερνήσουν από τους υπόλοιπους.

Να μετρήσει δηλαδή ποιο θα είναι το τρίτο κόμμα και πάνω από δύο κόμματα, μετά τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, να συγκεντρώσουν ποσοστό μεγαλύτερο από 6% και κάτω από 8%.

Με σχεδόν δεδομένα τα επιχειρήματα της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, όποιος και αν θεωρηθεί πως θα επικρατήσει, οι αγορές δεν θα ικανοποιηθούν.

Γιατί οι πρώτοι φάνηκαν ανεπαρκείς και οι δεύτεροι θεωρούνται ερασιτέχνες.

Το πρόβλημα, ωστόσο, για όσους ζουν και αγαπούν αυτή τη χώρα είναι να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της, χωρίς να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός και η οικονομική δραστηριότητα.

Κάτι που σύμφωνα με την απλή λογική επιτυγχάνεται με τη σύνθεση των πολιτικών απόψεων και συνεπώς δεν αποκλείεται τη λύση να δώσει η βαρύτητα του ρόλου των «μικρών» κομμάτων. 

Καλή χρονιά και αν το συναίσθημα συμβαδίσει με τη λογική, όλα θα πάνε κατ’ ευχήν.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή