Γιώργος Παπανδρέου: «Δεν είναι ώρα για κριτική»

Παρασκευή, 02 Απριλίου 2004 13:11

A- A A+

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα τοποθετηθεί με ψυχραιμία επί του πέμπτου σχεδίου Ανάν, εν γνώσει της ότι «για πρώτη φορά είμαστε τόσο κοντά σε μια λύση» και ότι «στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι δυνατόν να διευρυνθούν τα θετικά σημεία του σχεδίου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν σκοπεύει την ώρα αυτή να ασκήσει κριτική στους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στη Λουκέρνη, καθώς «θα ήταν λάθος να δημιουργήσουμε κλίμα εθνικής ηττοπάθειας, ή ένα κλίμα καταγγελτικού ηρωισμού των τροπαιοφόρων του «Όχι».

Δεν παράλειψε ωστόσο,να προβάλλει τις δικές του επαφές με τον Ιρλανδό προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της Ε.Ε., κ. Φερχόιγκεν, τον κ. Σολάνα και τον κο Ντε Σότο, ενώ υπεραμύνθηκε τους χειρισμούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αναιρώντας υπαινιγμούς από το χώρο της συμπολίτευσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση πήγε στην Ελβετία «με δεμένα χέρια»:

«Η Τουρκία σύρθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για πρώτη φορά είμαστε τόσο κοντά σε μια λύση. Απέναντι σε μια παρελκυστική πολιτική της Τουρκίας, καταφέραμε να αλλάξουμε άρδην τις συνθήκες μέσα στις οποίες κινήθηκε το Κυπριακό τόσα και τόσα χρόνια. Υπερασπιστήκαμε και τη στρατηγική της διεθνοποίησης του προβλήματος και την αξιοποίηση της προοπτικής της ένταξης της Κύπρου. Βγάλαμε το Κυπριακό από τη λήθη. Το μήνυμα "δεν ξεχνώ" το κάναμε πράξη», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

«Η Νέα Υόρκη, ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο εξαναγκασμός του Ντενκτάς και της Τουρκίας να διαπραγματευτούν στο πλαίσιο ενός δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Είναι λοιπόν λάθος να μιλάει κανείς για «δεμένα χέρια». «Ήταν πρωτοβουλία μας και υπήρχαν και υπάρχουν τα περιθώρια για να κινηθούμε».

Αλλο τόσο λανθασμένο, είναι κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και το δόγμα που θέλει την Κύπρο να αποφασίζει και την Ελλάδα να συμπαρίσταται. Πρόκειται για μια «βολική πολιτική μη κόστους», που δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην Κύπρο».

«Βεβαίως σεβόμαστε την άποψη της ανεξάρτητης Κύπρου και του κυπριακού λαού και ελληνισμού, αλλά έχουμε κι εμείς άποψη. Οφείλουμε ως χώρα, να αναλύσουμε το σχέδιο Ανάν και να διαμορφώσουμε τη δική μας ελλαδική θέση, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από βολικά σχήματα», παρατήρησε ο κος Παπανδρέου, για να καταλήξει:

«Δεν θα ακούσετε από εμάς, ούτε καταγγελτικό λόγο, ούτε πλειοδοσίες και μειοδοσίες, όπως είχαμε συνηθίσει να ακούμε από τη ΝΔ. Δεν θα εγκλωβιστούμε από διλήμματα. Με ειλικρίνεια θα εκφράσουμε την άποψή μας χωρίς το γνώμονα του πολιτικού κόστους. Θα ενημερώσουμε ψύχραιμα τον ελληνικό λαό, χωρίς συναισθηματισμούς και ανέξοδες πατριωτικές κορώνες. Η αξιολόγησή του σχεδίου, δεν πρέπει να γίνει στατικά και αριθμητικά, αλλά με γνώμονα το κοινό συμφέρον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Εμείς ανοίγουμε δρόμους για τις επόμενες γενιές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή