«¶δικη και επικίνδυνη», χαρακτήρισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στη Βουλή, τη λύση που προτείνει το σχέδιο Ανάν, σημειώνοντας ότι «δεν έχει σημασία αν θα είναι βιώσιμη».
Η κ. Παπαρήγα επισήμανε πως η διαδικασία της Λουκέρνης δεν ήταν κάτι καινούριο, αλλά μια διαδικασία που επισφράγισε ό,τι γίνεται πολλά χρόνια επίσημα και ανεπίσημα.
Η Λουκέρνη δεν συνιστούσε διαπραγμάτευση και δεν ήταν αποτέλεσμα εξυπνακισμού ή λεονταρισμού, τόνισε η κ. Παπαρήγα και χαρακτήρισε θετικό το ότι έληξε η διαδικασία χωρίς υπογραφή από την ελληνική κυβέρνηση και τα ελληνοκυπριακά κόμματα.
Η γ.γ. του ΚΚΕ δήλωσε ότι υπάρχει αντίφαση στο γεγονός ότι από τη μία πλευρά, γίνονται συστάσεις για νηφαλιότητα και αποφυγή των οξύνσεων, και από την άλλη «πετάγονται εκβιαστικά διλήμματα στα μούτρα των Ελληνοκυπρίων ώστε, είτε να δεχθούν το σχέδιο, ή αλλιώς τους περιμένει το χάος, η καταστροφή, ο πόλεμος και η απομόνωση».
Η κ. Παπαρήγα επέκρινε τον πρωθυπουργό, καθώς, όπως υποστήριξε, βρέθηκε προ τετελεσμένων, παρ' όλο που όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση είχε το δικαίωμα να παρέμβει.
Επικριτική ήταν η κ. Παπαρήγα και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, επειδή υποστήριξε ότι «επί ΠΑΣΟΚ ήμασταν στο παρά πέντε εξεύρεσης λύσης και με τη Λουκέρνη στράβωσε η κατάσταση».
Εξάλλου, αναφερόμενη στην ιστορία του Κυπριακού, η γ.γ. του ΚΚΕ επισήμανε πως δύο γεγονότα συντέλεσαν στην αποδιεθνοποίηση του Κυπριακού, η σύνοδος των 7+1 ισχυρότερων οικονομικά χωρών της Ευρώπης του 1999, η οποία αποφάνθηκε ότι το Κυπριακό είναι διμερές πρόβλημα και εξήρε το ρόλο της Τουρκίας διαμορφώνοντας το πλαίσιο του σχεδίου Ανάν, και η Σύνοδος του Ελσίνκι του Δεκεμβρίου του 1999 που δρομολόγησε το πλαίσιο της κατεύθυνσης για τον ενταφιασμό του Κυπριακού.
Πάντως, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».