Αλύγιστη επιβίωση, μυστικά μάτια και ένας εγχώριος βρικόλακας

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014 09:15
A- A A+

Ο νέος χρόνος καταφθάνει δυναμικά, με έναν αλύγιστο νικητή της ζωής, μια αδικημένη ζωγράφο, τους αγαπημένους ήρωες γνωστών παραμυθιών, μια μαγική νεραϊδοπαρέα, μια οικογένεια με πολλά μυστικά και έναν Έλληνα βρικόλακα να πρωταγωνιστούν στα κινηματογραφικά πλάνα αυτής της εβδομάδας.

«Αλύγιστος»

Υμνώντας την ανθρώπινη θέληση για ζωή, η - βραβευμένη με Όσκαρ - Αντζελίνα Τζολί αναλαμβάνει την παραγωγή και τη σκηνοθεσία ενός επικού βιογραφικού δράματος, που μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του πρόσφατα αποθανόντα 97άχρονου βετεράνου πολέμου και Ολυμπιονίκη, Λούι Ζαμπερίνι, όπως την αφηγήθηκε η Λόρα Χίλενμπραντ στο μπεστ σέλερ «Unbroken: A World War II story of survival, resilience and redemption». Με τους Τζακ Ο' Κόνελ, Γκάρετ Χέντλαντ, Ντόνολ Γκλίσον, Μιγιαβί και Φιν Γουίτροκ και με τη σεναριακή υπογραφή των - επίσης βραβευμένων με Όσκαρ - αδερφών Κοέν, η ταινία αποτυπώνει την περιπέτεια του αθλητή στίβου, που, συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, εντυπωσίασε τόσο πολύ τον Χίτλερ, που ζήτησε να τον γνωρίσει. Αυτός ο άνθρωπος κατόρθωσε να επιβιώσει από αεροπορικό δυστύχημα, επιπλέοντας σε μια σχεδία επί 47 μέρες, πριν τον βρουν οι Ιάπωνες και τον στείλουν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, όπου η επιβίωσή του από τα βασανιστήρια δεν μπορεί να ερμηνευθεί παρά ως «θαύμα»…
Σύμφωνα με τα λόγια του: «Ένα κομμάτι σου ακόμα πιστεύει πως μπορείς να παλέψεις και να επιβιώσεις, ανεξάρτητα από ό,τι γνωρίζει το μυαλό σου. Όπου υπάρχει ακόμα ζωή, υπάρχει ελπίδα. Το τι θα γίνει είναι στα χέρια του Θεού».

Η συγγραφέας της βιογραφίας του, Λόρα Χίλενμπραντ, επισημαίνει: «Αυτό, που έκανε τον Λούι μοναδικό και τη ζωή του να μας συγκινεί όλους, δεν ήταν όλα όσα τράβηξε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα αντιμετώπισε. Για εκείνον, η οδύσσειά του ήταν ένα δώρο, ένα μάθημα του πώς αντέχει κανείς τα δεινά της ζωής και φτάνει στην ευτυχία. Αυτό που εύχεται είναι να δούμε όλοι στη ζωή μας αυτό, που συνειδητοποίησε εκείνος για τη δική του. Η ζωή του είναι ένα δώρο για εμάς».

«Μεγάλα μάτια»

Με 3 υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, το βιογραφικό δράμα του Τιμ Μπάρτον καταπιάνεται με την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, που συγκλόνισε την παγκόσμια καλλιτεχνική - και όχι μόνο - κοινότητα, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Ο - 2 φορές βραβευμένος με Όσκαρ - Κριστόφ Ουόλτζ, η - 5 φορές υποψήφια για Όσκαρ - Έιμι Άνταμς και οι Τζέισον Σουόρτσμαν, Κρίστεν Ρίτερ, Τζον Πολίτο, Ντάνι Χιούστον, Βανέσα Ρος και Έμιλι Φόντα ζωντανεύουν την ιστορία της επιτυχημένης ζωγράφου Μάργκαρετ Κιν, η οποία έγινε διάσημη με τους πίνακες που αναπαριστούσαν γυναίκες και παιδιά με τεράστια λυπημένα μάτια. Τα έργα αυτά, όμως, είχε οικειοποιηθεί ως δικές του δημιουργίες ο αδίστακτος σύζυγός της, Ουόλτερ Κιν, που την εκμεταλλευόταν, μέχρι τη δικαίωσή της, ύστερα από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη. 

«Τα μυστικά του δάσους»

Με την ταινία των 6 Όσκαρ, «Chicago», στο ενεργητικό του, ο  Ρομπ Μάρσαλ μεταφέρει στον κινηματογράφο το πολυβραβευμένο μιούζικαλ του Broadway, σε κείμενο του Τζέιμς Λάπιν και μουσική του Στίβεν Σοντχάιμ. Μιλώντας για τις συνέπειες των πράξεων μας, αλλά και όλων όσων ευχόμαστε να αποκτήσουμε, το παραμυθένιο μιούζικαλ, με 3 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, είναι μια μοντέρνα ανατροπή διαφόρων αγαπημένων παραμυθιών των αδελφών Γκριμ. Με την - 18 φορές υποψήφια για Όσκαρ και κάτοχο 3 εξ αυτών - Μέριλ Στριπ, τους - υποψήφιους για Όσκαρ - Τζόνι Ντεπ και Άνα Κέντρικ και τους Έμιλι Μπλαντ, Τζέιμς Κόρντεν και Κρις Πάιν, η Σταχτοπούτα, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Ραπουνζέλ και ο Τζακ με τη Φασολιά του συμμαχούν με έναν φούρναρη και τη γυναίκα του, οι οποίοι, στην απεγνωσμένη τους προσπάθειά να αποκτήσουν έναν απόγονο, μπλέκονται στα δίχτυα μιας μάγισσας.

«Θεωρώ ότι “Τα μυστικά του δάσους” είναι ένα παραμύθι για τον 21ο αιώνα, μετά τη γενιά της 9ης/11. Οι δημιουργοί του ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους, όταν το έγραφαν. Η παρηγορητική γνώση ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτόν τον ασταθή κόσμο μάς δίνει τη φλόγα της ελπίδας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.

«Η Τίνκερμπελ και το τέρας του ποτέ (3D)»

Στην έκτη της ταινία κινουμένων σχεδίων, σε σκηνοθεσία του Στιβ Λότερ, η τρισδιάστατη πλέον Τίνκερ και η νεραϊδοπαρέα της, γνωρίζοντας ότι τα φαινόμενα απατούν και ότι η εμφάνιση ενός άγριου πλάσματος μπορεί να είναι παραπλανητική, βοηθούν ένα παρεξηγημένο τέρας, αποδεικνύοντας ότι όλοι αξίζουν μία δεύτερη ευκαιρία.

«Νορβηγία»

Με το βραβείο FIPRESCI από το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και διακρίσεις σε άλλα Φεστιβάλ, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και μουσικοσυνθέτη Γιάννη Βεσλεμέ, γνωστού ως Felizol, με τους Βαγγέλη Μουρίκη, Αλεξία Καλτσίκη, Ντάνιελ Μπόλντα, Σόφη Ζαννίνου, Μάρκο Λεζέ, Βασίλη Καμίτση, Κρις Πρότιν και Γιάννη Μπονσταντζόγλου, μας συστήνει έναν βρικόλακα, που ζει στην Αθήνα, τη δεκαετία του ’80. Φωτοφοβικός, διψασμένος, αλλά και δεινός χορευτής, θέλει μόνο ένα «ζεστό κορίτσι», που τον οδηγεί στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης, στο βασίλειο του Μαθουσάλα.

Ο σκηνοθέτης εξηγεί για την ταινία φαντασίας και τον ήρωά της: «Ο Ζανό είναι βαμπίρ. Ένας Έλληνας βρικόλακας, που χορεύει για να ζει, πίνει αίμα για να επιβιώνει. Η καρδιά του είναι παγωμένη, αλλά αυτός είναι πυρακτωμένος σαν το κέντρο της Γης. Καίγεται κάθε βράδυ σαν να μην υπάρχει αύριο. Η “Νορβηγία” είναι ένα τραγούδι για την παγωμένη χώρα που κατεβαίνει στη Μεσόγειο, ένας κόσμος που κινείται παράλληλα με τον δικό μας, ένας ρυθμός που αρνείται να σταματήσει».

«Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης»

Βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Άκη Δήμου, η κωμωδία του Βασίλη Μυριανθόπουλου - με τους Ρένια Λουϊζίδου, Τάκη Σπυριδάκη, Παύλο Ορκόπουλο, Λεωνίδα Καλφαγιάννη, Κλέλια Ρένεση, Δημήτρη Μακαλιά, Μαρία Γεωργιάδου, Μπέτυ Μαγγίρα και Σάββα Πούμπουρα - μας καλεί σε ένα επεισοδιακό οικογενειακό δείπνο, όπου ένα πτώμα και ανεξέλεγκτες αποκαλύψεις θα αναστήσουν ακόμη και φαντάσματα...

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς