«Τον πρώτο λόγο έχουν οι Κύπριοι. Αυτοί καλούνται να ζήσουν με τη νέα πραγματικότητα» τόνισε στη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός. «Ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε να τους επιβάλουμε απόψεις» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Αθήνα στηρίζει, συμμετέχει ενεργά και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μετά από συνεννόηση με τη Λευκωσία.
«Εάν μετρούσα το προσωπικό κόστος, θα σηκωνόμουν να πάω στη Λουκέρνη μετά από τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί;», διερωτήθηκε ο κ. Καραμανλής απαντώντας στη θέση του κ. Παπανδρέου ότι είναι λανθασμένο το δόγμα που θέλει την Κύπρο να αποφασίζει και την Ελλάδα να συμπαρίσταται – μια «βολική πολιτική μη κόστους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πάντως, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του, τόσο για την αποδοχή της πρότασής του να συγκληθεί το συμβούλιο αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και για το επίπεδο της συζήτησης από την οποία «έλειψαν τα εύκολα συνθήματα».
«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε να ασκήσει κριτική, όπως έκανε τις προηγούμενες μέρες», παρατήρησε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: «Επιδιώκω την κριτική αλλά αυτή δεν πρέπει να γίνεται κατά την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, και όταν ο εκάστοτε πρωθυπουργός είναι στο εξωτερικό». «Δεν βοηθά. Το λέω με τον επιεικέστερο τρόπο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Για το σχόλιο του κ. Κωνσταντόπουλου περί «επικοινωνιακής διαχείρισης» της υπόθεσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «εμείς τουλάχιστον, αποφύγαμε τις πολλές δηλώσεις και κρίσεις, και απλώς, στην κατάληξη των διαβουλεύσεων της Λουκέρνης, έκανα μια λιτή δήλωση για την απεικόνιση της πραγματικότητας. Εμείς δεν προβήκαμε σε εσφαλμένες καταστροφολογίες ή εξωραϊσμούς για την παρουσίαση αυτών των θεμάτων».
Τέλος, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την πρόθεσή του να ανταποκριθεί στο αίτημα για διαρκή και αμφίδρομη ενημέρωση με τους αρχηγούς των κομμάτων.