Παπανδρέου: «Η συντηρητική παράταξη δεν διαθέτει επαρκή εθνική στρατηγική»

Παρασκευή, 02 Απριλίου 2004 16:55
UPD:17:03
A- A A+

Σκληρή επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, απο το βήμα της Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ ταυτοχρονα ένα σταθμό και μια αφετηρία. Σταθμό για την κεφαλαιοποίηση του τεράστιου έργου που προσέφερε η δημοκρατική παράταξη στη διαδρομή τριάντα ετών και αφετηρία για την πορεία του Κινήματος στη νέα εποχή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης οτι σε αυτή την ιστορική περιοδο έκλεισε ο κύκλος της μεταπολίτευσης με μια αναμφισβήτητη εκλογική ήττα για το Κίνημα, ενώ διαμορφώθηκε και ένα νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο «η νέα κυβέρνηση στέκεται απέναντι στην ευθύνη που ανέλαβε» ειδικότερα σε ο,τι αφορά το Κυπριακό και την Ολυμπιάδα.

Σχετικά με το Κυπριακό επανέλαβε οτι η κυβέρνηση τήρησε αμήχανη και σχεδόν ουδέτερη στάση «στην πιο κρίσιμη και λεπτή στιγμή της τελικής πρότασης και άρα της αρνητικής προχθεσινής εξέλιξης για την Κύπρο», επισημαίνοντας ότι αυτή η στάση της κυβέρνησης «δεν είναι ο καλύτερος οιωνός» για το εθνικό θέμα.

Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, ανατρέποντας τα τετελεσμενα ενος ολοκληρου ιστορικού κύκλου, επέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έφερε το Κυπριακό πρόβλημα ένα βήμα πριν την οριστική του επίλυση.

Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια αμφισβήτησης της προετοιμασίας των Αγώνων, για εσωτερική κατανάλωση, και υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση έθεσε σε αναίτιους κινδύνους τη διεξαγωγή τους και διέσυρε διεθνώς τη χώρα.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι πολύ πρόωρα, οι εξελίξεις που ακολούθησαν τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, επιβεβαίωσαν την αίσθηση που ο ίδιος αποκόμισε κατά τη συζήτηση στο κοινοβούλιο ότι δηλ. «η συντηρητική παράταξη δεν διαθέτει επαρκή εθνική στρατηγική που να θέτει και να πετυχαίνει στόχους για τον Ελληνισμό».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ανεπάρκεια της κυβέρνησης και για αμήχανα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, προβλέποντας ότι όλα αυτά θα αποτυπωθούν και στην πορεία της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που ολοένα και περισσότερο, για να καλύψει την αδυναμία της, θα στρέψει το βλέμμα προς τα πίσω για να μοιράσει ευθύνες και να απεκδυθεί των υποχρεώσεών της» προειδοποίησε στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήδη άρχισε να ακυρώνει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και έκανε λόγο για πολιτική εξαπάτηση των συμβασιούχων, και για φαινόμενα ανετοιμότητας της κυβέρνησης και έλλειψης στελεχών.

Επιπρόσθετα ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η κυβέρνηση πειραματίζεται σε κρίσιμους τομείς, όπως η είσπραξη των εσόδων του προϋπολογισμού και μεταθέτει επείγοντα προβλήματα στον επόμενο χρόνο. «Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση -τόνισε ο κ. Παπανδρέου- θέτει σε κίνδυνο τις κατακτήσεις του προηγούμενου ιστορικού κύκλου και απαξιώνει τις θυσίες του λαού που οδήγησαν σε αυτές τις κατακτήσεις».

«Το χρέος του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτή την πολιτική είναι πολλαπλό και οφείλει να δείχνει κάθε στιγμή το δρόμο, προβάλλοντας τη δική του πολιτική, εναλλακτική πρόταση και στρατηγική. Να υπερασπίζει τις κατακτήσεις του λαού και το έργο των κυβερνήσεών του που οδήγησε την Ελλάδα από την εποχή της “ψωροκώσταινας” στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα με τη δυνατή φωνή και τον ανανφισβήτητο ρόλο στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή