Σύγκληση Αρχηγών για το Κυπριακό

Κάλεσε σε εθνική ομοψυχία ο πρωθυπουργός
Παρασκευή, 02 Απριλίου 2004 17:04
UPD:21:30

A- A A+

ΔΕΚΤΗ έγινε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης η πρόταση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόταση την οποία κατέθεσε κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι το τελικό κείμενο του σχεδίου Ανάν είναι ένας συμβιβασμός που περιέχει θετικά και αρνητικά στοιχεία, και επανέλαβε πως πλέον τα πάντα είναι στην κρίση του κυπριακού λαού. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ώρα ευθύνης και περίσκεψης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την απόφασή της στον κατάλληλο χρόνο, και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε εθνική ομοψυχία.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χώρος κινδυνολογίας και ότι δεν ωφελούν εξάρσεις και συναισθηματισμοί».

Επιδίωξή μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Γ. Παπανδρέου: Λάθος η δημιουργία κλίματος ηττοπάθειας

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού άσκησε κριτική αναφορικά με την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στη Λουκέρνη στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι σε αυτή την εθνική πρόκληση κρινόμαστε όλοι, και ζήτησε να λειτουργήσει το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής.

Είναι λάθος, εκτίμησε ο κ. Παπανδρέου, «είτε από τη μια να δημιουργήσουμε κλίμα εθνικής ηττοπάθειας, είτε κλίμα καταγγελτικού ηρωισμού των τροπαιοφόρων του όχι».

«Θέλουμε λύση και επανένωση», υπογράμμισε, και έκανε εκτενή αναφορά στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που «έβγαλαν το Κυπριακό από τη λήθη».

«Δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε. Εχουμε άποψη. Η λογική στις όποιες αποφάσεις παίρνει η Κύπρος να συμπαρίσταται η Ελλάδα, είναι μια βολική πολιτική χωρίς πολιτικό κόστος», υποστήριξε.

Απαντώντας ο κ. Καραμανλής διερωτήθηκε «Εάν μέτραγα το πολιτικό κόστος θα πήγαινα ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις;»

Παπαρήγα: Θετική η μη υπογραφή του σχεδίου από τη κυβέρνηση

Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εκτίμησε ότι μία θετική ή αρνητική εξέλιξη θα είχε άμεση επίπτωση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην περιοχή. «Η Λουκέρνη από μία άποψη δεν ήταν τίποτα το καινούργιο. Θετικό είναι ότι τουλάχιστον δεν έληξε με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης», ενώ καυτηρίασε τα εκβιαστικά διλήμματα στους Κυπρίους http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/02/893532.htm .

Νηφαλιότητα ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι εκκρεμούν αποφάσεις ιστορικής ευθύνης. Η νέα πολιτική ηγεσία στη χώρα πρέπει να λειτουργήσει με σύνεση, να αποφύγει τον πειρασμό ανακύκλωσης.

«Ο Συνασπισμός θα έχει άποψη, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις της κυπριακής αριστεράς», πρόσθεσε http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/02/893564.htm .

Ανοικτή συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ

Σήμερα στις 23.30 ώρα Ελλάδος ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ, αλλά δεν θα ζητήσει από το Συμβούλιο να υιοθετήσει το σχέδιο Ανάν, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Αναμένεται ωστόσο να γίνει μιά δήλωση με την οποία θα καλούνται και οι δύο πλευρές να το εγκρίνουν στα χωριστά δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου.

Ο κ. Ντε Σότο σχεδιάζει να συζητήσει με το Συμβούλιο τι αλλαγές χρειάζονται στην αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο, αν τελικά οι δύο πλευρές εγκρίνουν το σχέδιο επανένωσης του νησιού.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο από το 1964, αριθμεί σήμερα 1.200 άνδρες.

Aύριο στις 10 π.μ. συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου προκειμένου να μελετήσει το τελικό σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή