Στα φλογερά μάτια ενός μοιραίου έρωτα

Το αφηγηματικό έργο «Φαχισέ Τσίκα», στο θέατρο Σταθμός
Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014 09:40

Η Νικολέττα Βλαβιανού στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

A- A A+

Μια ζωή γεμάτη αντιθέσεις, αρώματα και χρώματα της Ανατολής, μια ζωή που ακολουθεί την ακμή της ελληνικής παροικίας στην Κωνσταντινούπολη και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, ξετυλίγεται στο αφηγηματικό έργο του Θωμά Κοροβίνη, «Φαχισέ Τσίκα».

Διασκευασμένο θεατρικά από τον Στρατή Πανούριο, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, και με τη Νικολέττα Βλαβιανού στον πρωταγωνιστικό ρόλο, το έργο παρουσιάζεται στο θέατρο «Σταθμός» (πρώην «Μαίρη Αρώνη»), από τις 3 Ιανουαρίου.

Η ιστορία μιας κατατρεγμένης ζωής

Ηρωίδα του έργου είναι η Ευθαλία, μια κοσμοπολίτισσα θυγατέρα της Ανατολής, η οποία αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της στην Πόλη. Μέσα από την προσωπική μαρτυρία αυτής της ηλικιωμένης πια γυναίκας από την Κερασούντα του Πόντου, ξεδιπλώνεται η ζωή της, αρχίζοντας από τις ακτές της Προποντίδας και φτάνοντας, νεαρό κορίτσι, στα σοκάκια του Γαλατά και στο «Παρίσι της Ανατολής», όπου συναντά τον μοιραίο έρωτα στα φλογερά μάτια ενός Σπανιόλου αξιωματικού του αμερικανικού ναυτικού.

Ο Θωμάς Κοροβίνης.

Έτσι, παρακολουθούμε την κατατρεγμένη ζωή της, από τα συνταρακτικά πολεμικά γεγονότα στη Μαύρη Θάλασσα των αρχών του αιώνα, μέχρι την κατάληξή της - έπειτα από πολλές περιπέτειες - στα μπορντέλα του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη. Στα τουρκικά, «Φαχισέ» σημαίνει «πόρνη». «Τσίκα», δηλαδή «κοπέλα» στα ισπανικά, είναι το παρατσούκλι που έδωσε στην Ευθαλία ο αγαπημένος της.

Το κορίτσι με το χαμόγελο που δεν γέρασε ποτέ

Σκιαγραφώντας την ηρωίδα της παράστασης, ο σκηνοθέτης Στρατής Πανούριος σημειώνει: «Η Ευθαλία, το κορίτσι με το χαμόγελο που δεν γέρασε ποτέ, ξαναζεί τη ζωή της κάθε βράδυ, μέσα στο δωμάτιό της. Πάνω στο κορμί της, είναι χαραγμένη σπιθαμή προς σπιθαμή η περιπετειώδης ζωή του ελληνισμού της Προποντίδας και της Κωνσταντινούπολης. Ούτε η προσφυγιά, ούτε η γενοκτονία μπόρεσαν να της στερήσουν την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Η τύχη, που ορίζει τις ζωές των ανθρώπων, μπορεί να της έδωσε εμπειρίες και θύμησες γεμάτες δάκρυ και πόνο, αλλά, συγχρόνως, της χάρισε τον απόλυτο έρωτα, το χαμόγελο και το τραγούδι. Η καθάρια και γενναιόδωρη καρδιά της δεν άλλαξε ποτέ».

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - θεατρική διασκευή: Στρατής Πανούριος, βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου, σκηνικά: Δήμητρα Χίου, κοστούμι: Δάφνη Τσακώτα, επιμέλεια κίνησης: Μόνικα Κολοκοτρώνη, φωτισμοί: Θέμος Σβορώνος, μουσική επιμέλεια: Θωμάς Κοροβίνης - Στρατής Πανούριος, παραγωγή: Art Station. Ερμηνεύει η Νικολέττα Βλαβιανού.

Πληροφορίες
Θέατρο Σταθμός: Βίκτωρος Ουγκώ 55 - Αθήνα (στάση Μετρό: Μεταξουργείο), τηλ. κρατήσεων: 211 4036322 και 6944 453403. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: εορταστικό ωράριο: Δευτέρα 5 Ιανουαρίου και Σάββατο 10 Ιανουαρίου: 20:00, από 13/1: Τρίτη: 20:00, Κυριακή: 17:00. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ. 

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς