Πρόωρες εκλογές «έβγαλε» η τρίτη ψηφοφορία για ΠτΔ

Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 12:35
UPD:08/10/2020 12:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Μετά από αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή διαλύεται μέσα σε 10 ημέρες και προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές.

A- A A+

Πρόωρες εκλογές «έβγαλε» η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς ο υποψήφιος με πρόταση της κυβέρνησης Σταύρος Δήμας δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των 180 ψήφων ώστε να εκλεγεί.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη ο κ. Δήμας, που ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος, έλαβε 168 θετικές ψήφους και 132 «παρών».

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν και οι 300 βουλευτές, ενώ δεν σημειώθηκε καμία έκπληξη.

Υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ - 127 και 18 βουλευτές αντίστοιχα - ενώ «παρών» δήλωσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), του ΚΚΕ (12 βουλευτές), της Χρυσής Αυγής (16 βουλευτές), της ΔΗΜΑΡ (9 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (12 βουλευτές - με την προσθήκη της Μαρίας Κόλλια -Τσαρουχά που απουσίαζε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση).

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, «παρών» ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Καπερνάρος, Νίκη Φούντα, Θόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη, όπως είχαν πράξει και στις προηγούμενες ψηφοφορίες.

Αντίθετα, τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν, μεταξύ άλλων, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης, Κωνσταντίνος Γιοβαννόπουλος, Κατερίνα Μάρκου, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, όπως αναμενόταν.

Τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν ξανά και οι ανεξάρτητοι, πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

ΒΟΥΛΗ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Μετά από αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή διαλύεται μέσα σε 10 ημέρες και προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές. Ήδη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε πως αύριο θα ζητήσει από τον ΠτΔ τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών στις 25 Ιανουαρίου.

Η επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, θα επαναλάβει την ονομαστική ψηφοφορία, όπου θα απαιτείται και πάλι πλειοψηφία 180 βουλευτών. Αν και πάλι δεν υπερψηφιστεί πρόεδρος, τότε το όριο πέφτει στους 151 βουλευτές. Σε περίπτωση που δεν αναδειχτεί και τότε Πρόεδρος, τότε διεξάγεται και τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία εκλέγεται ο υποψήφιος ακόμη και με σχετική πλειοψηφία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή