Μεξικό : Σεβασμό για τους θανατοποινίτες από τις ΗΠΑ

Δευτέρα, 05 Απριλίου 2004 07:21
A- A A+

Ο πρόεδρος του Μεξικού Βισέντε Φοξ δήλωσε χθες πως θα επιμείνει ώστε ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζωρτζ Μπους, να σεβασθεί τη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου για την αναψηλάφιση των υποθέσεων 51 Μεξικανών που έχουν καταδικασθεί σε θάνατο και αναμένουν την εκτέλεσή τους σε αμερικανικές φυλακές.

Η πολιτεία του Τέξας αγνόησε επιδεικτικά την διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου, τονίζοντας πως η διαταγή αυτή δεν ισχύει στο έδαφος της Πολιτείας με το θλιβερό ρεκόρ των περισσότερων εκτελέσεων στις ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ρίκ Πέρι, τόνισε πως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν μπορεί να εφαρμοσθεί για τις 16 περιπτώσεις μεξικανών θανατοιποινιτών στο Τέξας, εκτός εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ζητήσει την αναψηλάφιση.

«Δεν έχουμε μιλήσει με τον Μπους έως σήμερα. Θα το κάνουμε εν ευθέτω χρόνω, θα απευθυνθούμε σε αυτόν και στον κυβερνήτη, για να επιμείνουμε σε αυτήν την πράξη στοιχειώδους δικαιοσύνης», τόνισε ο Φοξ χθες, μετά τη λειτουργία που παρακολούθησε κοντά στο ράντσο του στο Γκουαναχουάτο.

Το Διεθνές Δικαστήριο αποφαίνεται στην περίπτωση των Μεξικανών, που κρατούνται σε 10 αμερικανικές Πολιτείες, τους οποίους βρήκε να έχουν στερηθεί το δικαίωμα, που απορρέει από την Συνθήκη της Βιέννης του 1963 για τα Προξενικά Δικαιώματα, να ζητήσουν βοήθεια από τις μεξικανικές διπλωματικές αρχές μετά τη σύλληψή τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή