Η Βραζιλία για το πρόγραμμα εμπλουτισμένου ουρανίου

Δευτέρα, 05 Απριλίου 2004 08:21
A- A A+

Η κατασκευή μίας μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου στη Βραζιλία, η οποία προορίζεται καθαρά για ειρηνικούς σκοπούς, «αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ της Βραζιλίας και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)», τόνισε χθες Το βραζιλιάνικο ΥΠΕΞ, απαντώντας σε δημοσιεύματα της εφημερίδας «Washington Post».

Το υπουργείο υπνεθυμίζει πως «το θέμα αυτό δεν είναι καινούργιο κι έχει απασχολήσει προ δύο μηνών τον παγκόσμιο Τύπο».

Η «Washington Post» είχε τονίσει σε δημοσίευμά της πως η κυβέρνηση της Βραζιλίας είχε αρνηθεί να εξετάσουν οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου κοντά στο Ρίο ντε Ζανέιρο, επικαλούμενη τη μυστικότητα της κατασκευής.

Επίσης τόνιζε πως η κατασκευή του υπονομεύει τη θέση του προέδρου Τζωρτζ Μπους, που προωθεί τον περιορισμό των εμπλουτισμών ουρανίου.

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις αιτιάσεις της Post κι ο υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας Εντουάρντου Κάμπους, που τόνισε πως «το πρόγραμμα περιορίζεται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, κι επιπλέον είναι σύννομο προς το Σύνταγμά μας, κι εμείς έχουμε υπογράψει επίσης τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή