Άρχισαν εκ νέου στο Μινσκ οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - αποσχιστών

Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014 17:53
UPD:19:47
EPA/DANIEL NAUPOLD

Οι συνομιλίες για τον οριστικό τερματισμό των συγκρούσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 4.700 ανθρώπους τους τελευταίους οκτώ μήνες άρχισαν γύρω στις 16:30 (ώρα Ελλάδας), κεκλεισμένων των θυρών.

A- A A+

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών για το μέλλον των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας ξανάρχισαν στο Μινσκ, μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες διακοπής, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας Ντμίτρι Μιρόντσικ.

Οι συνομιλίες για τον οριστικό τερματισμό των συγκρούσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 4.700 ανθρώπους τους τελευταίους οκτώ μήνες άρχισαν γύρω στις 16:30 (ώρα Ελλάδας), κεκλεισμένων των θυρών.

Οι συνομιλίες διεξάγονται στην παλαιά κατοικία του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, στο κέντρο του Μινσκ.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στο Μινσκ βρίσκονται ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, ο Ρώσος πρεσβευτής στο Κίεβο Μιχαήλ Ζουράμποφ, η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Χάιντι Ταλιαβίνι, καθώς και εκπρόσωποι των αποσχιστών ανταρτών, μεταξύ των οποίων και ο Αντρέι Πουσίλιν της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

EURONEWS
Απτά αποτελέσματα από Παρασκευή

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για διπλωματικά θέματα, Βαλέρι Τσάλι, είχε δηλώσει ότι «δεν θα πρέπει να αναμένονται αποτελέσματα» εντός της ημέρας. Οι συνομιλίες, συνέχισε, «αναμένεται να δώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα το βράδυ της Παρασκευής».

Ο κ. Τσάλι δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο οι πολιτικές διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν με τη συμμετοχή της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και των προέδρων της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλάντιμιρ Πούτιν και Φρανσουά Ολάντ.

Ο ηγέτης των αποσχιστών του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο είπε από την πλευρά του ότι θα συζητηθεί το θέμα της ανταλλαγής των αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών.

«Καθεστώς αυτονομίας»

Εκτός από την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου - θέματα στα οποία και οι δύο πλευρές φέρονται να συμφωνούν - οι αντάρτες ζητούν επίσης να ξαναρχίσει από το Κίεβο η χρηματοδότηση των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους (διακόπηκε στα μέσα Νοεμβρίου), αλλά και να χορηγηθεί «ειδικό καθεστώς» στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, όπως προβλεπόταν από τις συμφωνίες του Μινσκ που υπογράφηκαν τον Σεπτέμβριο.

Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν ότι οι αντάρτες παραβίασαν αυτές τις συμφωνίες όταν, στις αρχές, Νοεμβρίου, οργάνωσαν εκλογές στις περιοχές τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή