Βόρεια Ιρλανδία: Συμφωνία για εκκρεμή ζητήματα της ειρηνευτικής διαδικασίας

Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014 13:55
UPD:14:11
Reuters/PAUL HACKETT

«Χαίρομαι που επιτεύχθηκε μια βιώσιμη συμφωνία, η οποία επιτρέπει στη Βόρεια Ιρλανδία να έχει ένα καλύτερο και ακμάζον μέλλον και ταυτόχρονα να μπορεί επιτέλους να αντιμετωπίσει το παρελθόν της», αναφέρει σε δήλωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (φωτ. αρχείου).

A- A A+

O τοπικός κυβερνητικός συνασπισμός στη Βόρεια Ιρλανδία και οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (Έιρε) κατέληξαν σε συμφωνία αργά το βράδυ της Τρίτης για θέματα που παρέμεναν άλυτα στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Β. Ιρλανδία, ύστερα από διαπραγματεύσεις τουλάχιστον 100 ωρών.

«Χαίρομαι που επιτεύχθηκε μια βιώσιμη συμφωνία, η οποία επιτρέπει στη Βόρεια Ιρλανδία να έχει ένα καλύτερο και ακμάζον μέλλον και ταυτόχρονα να μπορεί επιτέλους να αντιμετωπίσει το παρελθόν της», αναφέρει σε δήλωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Η συμφωνία συνέτεινε να βρεθεί λύση στη δύσκολη εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την κοινωνική ασφάλιση στην περιοχή και ανοίγει το δρόμο για τη μεταβίβαση στο Μπέλφαστ των αρμοδιοτήτων για τη φορολόγηση επιχειρήσεων.

Η συμφωνία εξετάζει επίσης νέες διαδικασίες έρευνας για τα θύματα της σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Μικρή πρόοδος σε θέματα «συμβολισμού»

Αντίθετα, μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί σε θέματα συμβολικής σημασίας, όπως οι παρελάσεις προτεσταντών και η χρήση των σημαιών, που συνήθως εξελίσσονται σε βίαια επεισόδια.

Με τη συμφωνία αυτή, «οι πλευρές μπορούν στο εξής να αρχίσουν πραγματικά να ξεπερνούν τα σημαντικά άλυτα θέματα μετά τη Συμφωνία του Μπέλφαστ» το 1998, πρόσθεσε ο κ. Κάμερον, ο οποίος και εξήγγειλε «σημαντικό χρηματοδοτικό κονδύλι που ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη ευημερία, σταθερότητα και οικονομική ασφάλεια για τη Βόρεια Ιρλανδία», υποδηλώνοντας τη βοήθεια ύψους δύο δισ. στερλινών (2,55 δισ. ευρώ), την οποία έχει υποσχεθεί το Λονδίνο.

EURONEWS

«Φυσικά, ο καθένας από εμάς θα ήθελε να έχει μια πιο συνολική και πιο ολοκληρωμένη συμφωνία, αλλά αυτό είναι το περισσότερο που έχουμε μπορέσει να κάνει για τα θέματα αυτά στο παρελθόν», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρώτος Υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Πίτερ Ρόμπινσον.

Επί τρεις δεκαετίες, από το 1969, η βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας έχει βιώσει θρησκευτικές ταραχές που στοίχισαν τη ζωή 3.500 ανθρώπων. Οι συμφωνίες του 1998 οδήγησαν στην κατανομή της εξουσίας μεταξύ προτεσταντών και καθολικών και έκτοτε οι διαπραγματεύσεις στοχεύουν στην εδραίωση της ειρήνης.

Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι χαιρέτισε «θερμά» τη νέα συμφωνία, η οποία «θα βελτιώσει τη διακυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία και θα προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία με τη δημιουργία νέων θεσμών για τη διαχείριση της κληρονομιάς του παρελθόντος, που συχνά διχάζει. Συγχαίρω τις διαφορετικές πλευρές γιατί εργάστηκαν από κοινού σε ορισμένα πολύ αμφιλεγόμενα θέματα και γιατί κατέληξαν σε λύσεις που θα διασφαλίσουν ένα πιο ειρηνικό και ελπιδοφόρο μέλλον για τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας για την πλήρη πολιτική στήριξη των ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή