Πέντε ημέρες για Πρόεδρο ή κάλπες

Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014 08:45
UPD:08:50
SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

Τα μπλοκάκια έξω έχουν βγάλει για μία ακόμη φορά στην κυβέρνηση, μετρώντας τη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών εν όψει της τρίτης και πιο κρίσιμης ψηφοφορίας την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με απλή αριθμητική υπάρχουν αυτή τη στιγμή12 ανεξάρτητοι βουλευτές που χθες επέλεξαν το «παρών». Οι εννέα εξ αυτών (Οδ. Βουδούρης, Π. Μουτσινάς, Π. Τατσόπουλος, Θ. Παραστατίδης, Μ. Μπόλαρης, Μ. Ανδρουλάκης, Χρ. Γιαταγάνα, Ρ. Μακρή και Θ. Τζάκρη) είναι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ δύσκολα θα μεταβάλλουν τη στάση τους.

Απομένουν οι Β. Πολύδωρας (έχει δηλώσει ότι αν συγκεντρωθούν οι 179 θα πει το «ναι»), ο Β. Καπερνάρος (είναι κοντά στο «παρών») και η Ν. Φούντα (ανεξαρτητοποιήθηκε χθες από τη ΔΗΜΑΡ και κατά πολλούς μπορεί να πει το «ναι»). Από εκεί και μετά υπάρχει και η περίπτωση του κ. Θ. Ψύρρα ο οποίος χθες διέψευσε την είδηση ότι ακολούθησε το παράδειγμα της κ. Φούντα, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια κίνηση από την πλευρά του μέχρι τη Δευτέρα.

EURONEWS

«Είναι προφανές», λέει βουλευτής της συγκυβέρνησης, «ότι για κάποιους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που δεν συμφωνούν με τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι πιο κοντά στις απόψεις Λυκούδη για παράδειγμα, η στάση τους στη ψηφοφορία της Δευτέρας θα καθορίσει το πολιτικό τους μέλλον».   

Εξίσου προφανές για τα στελέχη της κυβέρνησης είναι ότι τη Δευτέρα οι 168 θα αυξηθούν, ωστόσο η πολιτική αριθμητική δεν βγάζει αυτή τη στιγμή Πρόεδρο.

ΝΕΡΙΤ

Τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει την πρότασή του για εκλογή ΠτΔ, διεύρυνση της κυβέρνησης, ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και εκλογές στα τέλη του 2015 και να επαναλάβει στους βουλευτές ότι η κάλπη τη Δευτέρα έχει ονοματεπώνυμο. Συνεργάτης του σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει κάποια ακόμη κίνηση ικανή να αλλάξει τους συσχετισμούς» αν και δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι στην πολιτική «οι εντυπώσεις έχουν τη σημασία τους» και το «ποιος έχει στα χέρια του τον 'μουτζούρη' των εκλογών θα παίξει το ρόλο του σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής ΠτΔ». 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή