Δεν υπάρχει σιϊτική συμμαχία κατά των δυτικών δυνάμεων

Ισχυρίζεται ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπάρι
Τρίτη, 06 Απριλίου 2004 07:25
A- A A+

Δεν υφίσταται σιιτική συμμαχία κατά των δυτικών δυνάμεων στο Ιράκ, επέμεινε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο Channel 4, μία ημέρα πριν τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

«Δεν υπάρχει στάση. Δεν υπάρχει μία συμμαχία των σιιτών κατά της δυτικής συμμαχίας», υπογράμμισε ο Ζεμπάρι, σε ερώτηση σχετική με την διεύρυνση της δράσης των σιιτών μαχητών, έπειτα από τα πρόσφατα επεισόδια βίας με οπαδούς του κληρικού Μοκτάντα Σαντρ.

«Τα επεισόδια αυτά πιστεύω πως θα τεθούν υπό έλεγχο, έχω πλήρη εμπιστοσύνη στη συμμαχία και στους Ιρακινούς, που δεν θα επιτρέψουν να υπάρξουν αλλες συγκρούσεις, αιματοχυσίες και σκοτωμοί», τόνισε ο Ζεμπάρι.

Υπογραμμίζοντας πως χθες ήλθε σε επαφή επανηλλειμένως με την ιρακινή κυβέρνηση, κι ιδίως το υπουργείο Εσωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως «η Βαγδάτη είναι πεπεισμένη ότι αυτά θα τεθούν υπό έλεγχο».

«Ναι, είχαμε δυσκολίες, ναι, ήλθαμε αντιμέτωποι με προκλήσεις, αλλά πραγματικά δεν υφίσταται σιιτική συμμαχία. Η πλειοψήφία των σιιτών κι οι ιμάμηδές τους είναι ευνοϊκοί σε ένα νέο, δημοκρατικό, σταθερό και ειρηνικό Ιράκ», επανέλαβε ο Ζεμπάρι, κατηγορώντας «μία μερίδα σιιτών μαχητών».

Χθες, η αμερικανοκινούμενη συμμαχία ανακοίνωσε πως έχει παραδοθεί στον Σαντρ ένταλμα σύλληψής του για την κατηγορία της εμπλοκής του στη δολοφονία θρησκευτικού αντιπάλου του.

Ερωτηθείς εάν, σε αυτό το πλαίσιο, παραμένει «φρόνιμο» να πραγματωθεί η μεταβίβαση εξουσίας από τους Αμερικανούς στο Ιράκ στις 30 Ιουνίου, ο Ζεμπάρι απάντησε : «Απολύτως, είναι πολύ σημαντικό». Ο ίδιος τόνισε πως η αμερικανική διοίκηση κι η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύονται «σαφώς υπέρ αυτού του χρονικού ορίου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή