Δίκη ΕΛΑ : Καταθέτει η πρώην σύζυγος του Αγγελέτου Κανά

Τρίτη, 06 Απριλίου 2004 11:41
A- A A+

Με την κατάθεση της πρώην συζύγου του Αγγελέτου Κανά, κ. Σοφίας Κυριακίδου, συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση του ΕΛΑ.

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι ο πρώην σύζυγός της την έβαλε στην οργάνωση χωρίς ομως η ίδια να γνωρίζει περί ποιάς οργάνωσης επρόκειτο.

Οπως είπε η κ. Κυριακίδου, είχε αναλάβει τη σελιδοποίηση και διανομή του περιοδικού «Αντιπληροφόρηση».

Η κ. Κυριακίδου υποστήριξε ότι πήγαινε με τον Κανά σε συγκεντρώσεις στη Ζωοδόχου Πηγής, όπου γίνονταν διάφορες πολιτικές συζητήσεις. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις είχε δει και τον Χρήστο Κασσίμη, για τον οποίο υποστήριξε πως ήταν χαρισματικός. Είχε δει και τον Χρήστο Τσουτσουβή.

Μετά το θάνατο του Κασσίμη στη συμπλοκή της AEG, το 1977, ο Κανάς είπε για πρώτη φορά στην μάρτυρα για τον ΕΛΑ.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, ο θάνατος του Κασσίμη ήταν μεγάλο πλήγμα για την οργάνωση. Η μάρτυρας υποστήριξε ότι ο Κασσίμης ήταν στο ένοπλο τμήμα του ΕΛΑ, το οποίο αποτελείτο από τρία, τέσσερα μπορεί και πέντε άτομα. Επιπλέον, η κυρία Κυριακίδου τόνισε ότι ο πρώην σύζυγός της δεν της είχε πει ποιοί ήταν μέλη του ένοπλου τμήματος του ΕΛΑ.

Οπως υποστήριξε η μάρτυρας, ο Χρήστος Κασσίμης είχε νοικιάσει έναν υπόγειο χώρο στη λεωφόρο Ιωνίας, ο οποίος χρησιμοποιείτο για την έκδοση του περιοδικού «Αντιπληροφόρηση».

Ο χώρος αυτός αδειάστηκε από μέλη της οργάνωσης αμέσως μετά την συμπλοκή στην AEG. Στην εκκένωση του χώρου εκείνου είχε λάβει μέρος και η ίδια.

Η μάρτυρας είπε επίσης ότι ο Κανάς πήγαινε στο σπίτι τους προκηρύξεις του ΕΛΑ και τόνισε πως δεν πιστεύει ότι συμμετείχε ο κατηγορούμενος στην συγγραφή των προκηρύξεων, καθώς δεν είχε τις κατάλληλες γραμματικές γνώσεις. Ο ρόλος του Κανά, σύμφωνα με την μάρτυρα, ήταν στα να παρακολουθεί στόχους.

Για τον Χρήστο Τσουτσουβή η κ. Κυριακίδου υποστήριξε πως ήταν σκληρό και αποφασιστικό άτομο και οτι μετά το θάνατό του ο Αγγελέτος Κανάς της είχε αποκαλύψει πως ήταν μέλος του ΕΛΑ, που αποχώρησε όμως το 1980, οπότε είχε επέλθει η ρήξη μεταξύ των μελών της οργάνωσης όσον αφορά τον τρόπο δράσης.

Η κ. Κυριακίδου κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο ΕΛΑ δεν στόχευε σε αθώα θύματα, γι' αυτό και φρόντιζε να ειδοποιεί οταν τοποθετούσε βόμβες.

Η μάρτυρας είπε επίσης οτι είχε συμμετάσχει μαζί με τον Κανά και άλλους σε συζητήσεις στην οδό Δερβενακίων, όπου στεγαζόταν μια άλλη οργάνωση. Ενα από τα άτομα, που έπαιρνε μέρος σε εκείνες τις συζητήσεις, όπως είπε η μάρτυρας, βγαίνει τώρα στην Τηλεόραση «δεν θυμάμαι όμως το όνομά του».

Η κατάθεση της κυρίας Κυριακίδου συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή