Επίσπευση της συνεργασίας Ιράν - ΙΑΕΑ

Τρίτη, 06 Απριλίου 2004 15:22
A- A A+

Στην επίσπευση της συνεργασίας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, συμφώνησε το Ιράν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ελ Μπαραντέι στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν είπε πως η κυβέρνηση της χώρας του θα αναστείλει την κατασκευή και τη συναρμολόγηση πυρηνικού εξοπλισμού, αλλά επιθυμεί η ΙΑΕΑ να κλείσει τον φάκελο σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα μέχρι τον Ιούνιο.

«Ο κύριος (Γολαμρεζά) Αγκαζαντέχ δεσμεύθηκε πως το Ιράν θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία επίλυσης των άλυτων προβλημάτων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ελ Μπαραντέι, συμπληρώνοντας ότι αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη επίσπευσης της συνεργασίας.

Σε ένδειξη καλής θέλησης, ο Αγκαζαντέχ γνωστοποίησε ότι το Ιράν θα αναστείλει την κατασκευή και συναρμολόγηση πυρηνικών εξαρτημάτων από τις 9 Απριλίου. Όπως επίσης είπε στους δημοσιογράφους, η Τεχεράνη ζήτησε οι επιθεωρητές όπλων να ολοκληρώσουν το έργο τους πριν από την επόμενη σύνοδο του συμβουλίου κυβερνητών της ΙΑΕΑ, τον ερχόμενο Ιούνιο, κατά την οποία θα επανεξεταστεί η συμπεριφορά του Ιράν. «Το Ιράν αναμένει αυτή η υπόθεση να κλείσει τον Ιούνιο», τόνισε ο Γολαμρεζά Αγκαζαντέχ.

Πηγή ΑΠΕ Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή