Μοκτάντα Σαντρ: H εξέγερση θα συνεχιστεί μέχρι να αποσυρθούν τα ξένα στρατεύματα

Τρίτη, 06 Απριλίου 2004 15:54
A- A A+

Η εξέγερση των οπαδών του Μοκτάντα Σαντρ θα συνεχιστεί μέχρι να αποσυρθούν τα στρατεύματα κατοχής από τις κατοικημένες περιοχές και απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος του εξτρεμιστή σιίτη ηγέτη.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Κάις αλ Χαζάλι ανέγνωσε δήλωση του Σαντρ στην οποία καταγγέλλει τον αμερικανό πρόεδρο, Τζορζ Μπους, και την στρατιωτική κατοχή του Ιράκ από τις ΗΠΑ.

Εντωμεταξύ, το τελευταίο 48ωρο στις συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων σιιτών και αμερικανικών στρατιωτών, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 57 Ιρακινοί ενώ 236 έχουν τραυματιστεί μόνο στη Σαντρ Σίτι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν τέσσερα νοσοκομεία της σιιτικής αυτής συνοικίας της Βαγδάτης.

Ο συνολικός απολογισμός σε διάφορες περιοχές του Ιράκ από την αρχή των συγκρούσεων μεταξύ των οπαδών του Μοκτάντα Σαντρ και των στρατευμάτων κατοχής, υπολογίζεται σε 105 νεκρούς και 500 τραυματίες από την πλευρά των Ιρακινών σε Βαγδάτη, Αμάρα, Βασόρα, Κερμπάλα, Νατζάφ και Κουτ.

Σήμερα, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Αμερικανών και Ιρακινών στις πόλεις Φαλούτζα και Ραμάντι και στη συνοικία Αζαμίγια της Βαγδάτης, ενώ η πόλη Κουτ, 180 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, έχει πέσει στα χέρια των ενόπλων οπαδών του Μοκτάντα Σαντρ, όπως δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο εκπρόσωπος των δυνάμεων πολιτικής άμυνας του Ιράκ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι άνδρες του Σαντρ εκδίωξαν το Σαββατοκύριακο ουκρανούς στρατιώτες από το κτίριο του κυβερνείου της πόλης και κατέλαβαν τα δημόσια κτίρια καθώς και το αρχηγείο της αστυνομίας και την έδρα της ραδιοτηλεόρασης.

Στη συνέχεια ενώθηκαν με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, έπειτα από διαπραγματεύσεις, και τώρα ελέγχουν μαζί τα δημόσια κτίρια της πόλης.

Σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων του Σαντρ, οι ουκρανοί στρατιώτες προσπάθησαν σήμερα το πρωί να ανακαταλάβουν το κυβερνείο, αλλά απωθήθηκαν από τους ενόπλους σιίτες που απάντησαν με ρουκέτες και βλήματα όλμων.

Οι Ουκρανοί εγκατέλειψαν το κέντρο της πόλης και τώρα δεν ελέγχουν παρά μία γέφυρα που οδηγεί στο στρατόπεδό τους στα περίχωρα της Κουτ, όπως δήλωσε ένας από τους ενόπλους οπαδούς του Σαντρ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή