Η Ισπανία δεν θα δεχθεί «διακοσμητικές αλλαγές» σε μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ, δήλωσε ο μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
«Αγνοώ τι θα περιλαμβάνει η νέα απόφαση, (αγνοώ) ακόμη και το αν οι ΗΠΑ διαθέτουν περιθώριο ελιγμών ώστε να δεχθούν να δοθεί ένας ευρύτερος ρόλος στον ΟΗΕ», δήλωσε ο κ. Μορατίνος, υπογραμμίζοντας ότι «η Ισπανία δεν θα δεχθεί διακοσμητικές αλλαγές».
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είχε δηλώσει την Πέμπτη πως αναμένει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει μια νέα απόφαση για το Ιράκ, πριν από την 30η Ιουνίου, ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας σε μια προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση.
Ο κ. Μορατίνος επισήμανε ότι το «αν τα ισπανικά στρατεύματα θα παραμείνουν ή θα φύγουν από το Ιράκ δεν έχει σχέση με το μέλλον του Ιράκ» και υπενθύμισε ότι «η Ισπανία συνεισφέρει μόλις 0,4% του συνόλου των δυνάμεων κατοχής» στο Ιράκ. «Το οικοδόμημα της κατοχής δεν θα καταρρεύσει με την αποχώρηση των στρατευμάτων μας», υπογράμμισε ο κ. Μορατίνος.
Στο μεταξύ, στη Βαρσοβία, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Πολωνία θα συνεχίσει τη στρατιωτική αποστολή της στο Ιράκ.
«Η στρατιωτική παρουσία πρέπει να συμβάλλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα αυτή και να δημιουργήσει τις συνθήκες για την οικοδόμηση ενός κυρίαρχου, δίκαιου και δημοκρατικού ιρακινού κράτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μπόγκουσλαβ Μαζέφσκι. «Τα γεγονότα της Νατζάφ απαιτούν την επιβεβαίωση της πολωνικής θέσης. Επιβεβαιώνουμε τη βούληση να συνεχίσουμε τη στρατιωτική αποστολή μας στο Ιράκ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Την παρουσία της στο Ιράκ θα διατηρήσει και η Ιταλία, παρά την αναζωπύρωση της βίας εναντίον των δυνάμεων του συνασπισμού, αλλά δεν προτίθεται να στείλει ενισχύσεις, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο ιταλός υπουργός Αμυνας, Αντόνιο Μαρτίνο.
«Όχι, δεν είναι καν ένα ενδεχόμενο που εξετάζουμε», απάντησε ο ιταλός υπουργός Αμυνας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν η Ιταλία σκοπεύει να αποσύρει τους στρατιώτες της από το Ιράκ.
Ο κ. Μαρτίνο δεν αναφέρθηκε στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένδεκα ιταλοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν ελαφρά σήμερα στη Νασιρίγια , κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με οπαδούς του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ.
«Αντιμετωπίζουμε μια ομάδα εξτρεμιστών, οι οποίοι δεν θέλουν να υπάρξει ειρηνική μετάβαση προς τη δημοκρατία και, όταν δέχονται επίθεση, οι δυνάμεις του συνασπισμού πρέπει να αμύνονται ώστε να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους Ιρακινούς στην καθημερινή ζωή τους», τόνισε ο κ. Μαρτίνο.
«Η πολιτική του κατευνασμού (στο Ιράκ) δεν απέδωσε», αναγνώρισε ο ιταλός υπουργός Αμυνας και συμπλήρωσε λέγοντας: «Στην πραγματικότητα (οι εξτρεμιστές) έγιναν ακόμη πιο επιθετικοί και στρέφονται εναντίον των χωρών που πιστεύουν πως είναι πιο αδύναμες».
Στη Λισαβόνα, η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι πορτογάλοι χωροφύλακες που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, θα παραμείνουν εκεί, όπως έχει προβλεφθεί, μέχρι τις 30 Ιουνίου, παρά την αναζωπύρωση της βίας. «Η Πορτογαλία θα σεβαστεί μέχρι τέλους τις δεσμεύσεις της», δήλωσε χθες το βράδυ ο πορτογάλος υπουργός Εσωτερικών Αντόνιο Φιγκεϊρέντο Λόπες. Την Κυριακή, τρεις πορτογάλοι χωροφύλακες τραυματίστηκαν ελαφρά σε ενέδρα.
Στην Κοπεγχάγη, ο δανός υπουργός Εξωτερικών Περ Στιγκ Μέλερ «εξέφρασε τη βαθιά του λύπη» για την αναζωπύρωση της βίας στο Ιράκ, η οποία «δείχνει με κάθε σαφήνεια την ανάγκη να συνεχιστεί η διεθνής παρουσία ώστε να εξασφαλιστεί η ανοικοδόμηση και η σταθερότητα στη χώρα αυτή».
Ο δανός υπουργός, η χώρα του οποίου έχει αποστείλει δυνάμεις στο Ιράκ, υπογράμμισε την ανάγκη «να εξομαλυνθεί η κατάσταση τρεις μήνες πριν από τη μεταβίβαση της κυριαρχίας στους Ιρακινούς».