Εκθεση Μορώνη για την πολιτική πολυφωνία στα κανάλια

Τρίτη, 06 Απριλίου 2004 20:19
A- A A+

Διευκρινίσεις για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το θέμα της πολιτικής πολυφωνίας και της αντικειμενικότητας στην προβολή των κομμάτων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ζητάει το ΕΣΡ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΝΕΤ, Alter, Star και Μακεδονία ΤV και καλεί τους εκπροσώπους τους σε ακρόαση.

Για τα άλλα κανάλια εθνικής εμβέλειας ισχύει ότι, έκαναν «σαφέστατη προσπάθεια να σεβαστούν την πολιτική πολυφωνία, παρά τις αδυναμίες του νόμου», δήλωσε σήμερα το μέλος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης, του οποίου την εισηγητική έκθεση, που βασίζεται σε στοιχεία της Media Services, για την περίοδο από 7/1 έως 7/3, εξέτασε σήμερα στη συνεδρίασή της, η ολομέλεια του Συμβουλίου και κατέληξε ομόφωνα στην παραπάνω απόφαση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με την έκθεση Μορώνη, ο ΑΝΤ1 από 7/1 έως 10/2 τήρησε «λογική αναλογία στην κατανομή χρόνου μεταξύ των κομμάτων» και πως «στο δεύτερο μισό της περιόδου αυτής δόθηκε αρκετός χρόνος στο ΔΗΚΚΙ ώστε στο σύνολο της υπό εξέτασιν περιόδου να αποσπάσει ποσοστό κοντά στην εκλογική του δύναμη».

Το Μega χαρακτηρίστηκε από «σταθερώς ελαφρά προτίμηση προς το κυβερνών κόμμα και περιορισμό των παρουσιάσεων των μικρότερων κομμάτων».

Ο Alpha «αν εξαιρέσει κανείς το χαμηλό ποσοστό παρουσιάσεων του ΔΗΚΚΙ κατά την περίοδο από 7/1 -10/2, ο σταθμός είναι φανερό ότι κατέβαλε επιτυχή προσπάθεια να τηρήσει αναλογική ισότητα και πάντως να επιδιώξει πολυφωνία».

Η ΝΕΤ «δεν τήρησε τις απαιτούμενες αναλογίες ούτε μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, ούτε μεταξύ των δύο άλλων κομμάτων της Βουλής, ενώ αφιέρωσε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό στο κόμμα που εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Τα στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης του Ρ. Μορώνη, αφορούν τις παρουσίες και τους χρόνους παρουσίας πολιτικών στα προγράμματα και όχι στα δελτία ειδήσεων, παρά μόνο στο βαθμό που περιλάμβαναν «παράθυρα» συζήτησης με πολιτικά και άλλα πρόσωπα ή μετέδιδαν ζωντανά δραστηριότητες ή δηλώσεις πολιτικών.

Η έκθεση Μορώνη σχολιάζει επίσης, και δημοσιογράφους «αρκετοί από τους οποίους αποφάσισαν να προτάξουν τις πολιτικές τους προτιμήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς