Πολωνία : Πρώτο σε προτιμήσεις το κόμμα του Αντρέι Λέπερ

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2004 11:54
A- A A+

Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Πολωνών ψηφοφόρων, εξασφαλίζοντας ποσοστό 29%, βρίσκεται το λαϊκιστικό αντι-ευρωπαϊκό πολωνικό κόμμα Samoobrona (Αυτοάμυνα) του Αντρέι Λέπερ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Rzeczpospolita.

Τρεις εβδομάδες πριν από την ένταξη της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η υποστήριξη προς το κόμμα Samoobrona αυξήθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα ενός μηνός, ενώ το Φιλελέυθερο Κόμμα (PO) έχασε κατά το ίδιο διάστημα 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση ότι ο πρωθυπουργός Λέτσεκ Μίλερ θα παραιτηθεί στις 2 Μαΐου, εμφανίζει τον κυβερνώντα συνασπισμό της αριστεράς SLD-UP (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα-Σοσιαλιστικό Κόμμα) να έχει χάσει 3 ποσοστιαίες μονάδες, και να βρίσκεται κάτω από το όριο του 8% που του εξασφαλίζει εκπροσώπηση στη βουλή.

Η μετριοπαθής δεξιά του Κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) υποστηρίζεται από το 10% των Πολωνών και ακολουθούν οι εθνικιστές καθολικοί της Ενωσης των Πολωνικών Οικογενειών με 9% και με 6% το νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα το SDPL, προϊόν διάσπασης του SLD.

Οι πολιτικοί σχολιαστές αποδίδουν την άνοδο του Samoobrona στις ακραίες λαϊκιστικές θέσεις του ηγέτη του και στην απογοήτευση των Πολωνών από τα παραδοσιακά πολιτικά σχήματα. Το κεντρικό σύνθημα του Samoobrova είναι : «Αυτοί έχουν ήδη κυβερνήσει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή