Κλέβουν την ιστορία πριν ακόμη αυτή ανακαλυφθεί

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2004 18:19

A- A A+

Είναι ένα έγκλημα αναίμακτο, το οποίο όμως αργά-αργά καταληστεύει την ανθρωπότητα απο τις ρίζες της. Σε όλο το νότιο Ιράκ, οι τυμβωρύχοι και οι κλέφτες των ναών συστηματικά λεηλατούν αρχαίους θησαυρούς.

Χρησιμοποιώντας αξίνες και σκάβοντας μεσα στη νύχτα με αυτοσχέδιες λάμπες, ένοπλες συμμορίες ψάχνουν στις αμμώδεις περιοχές στις όχθες του ποταμού Ευφράτη για να εξαφανίσουν ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης των Σουμέριων.

Προτού οι αρχαιολόγοι μπορέσουν να εντοπίσουν τους χώρους και να κάνουν ανασκαφές κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού νότια της Βαβυλώνας, οι πλιατσικολόγοι έχουν ήδη καταστρέψει αρχαίους ναούς, παλάτια και τάφους όπου βρίσκονταν τα πειστήρια για τα θεμέλια του πολιτισμού.

Και καθώς οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι υπήρχε εκεί, κανένας κατα πάσα πιθανότητα δεν θα μάθει τι έχει χαθεί.

«Χάνουμε κομμάτια από τον πολιτισμό μας», δήλωσε ο Αμπντούλ Αμίρ Χαμντάνι, διευθυντής αρχαιοτήτων στην επαρχία Δι Κάρ, παίρνοντας στα χέρια του θραύσματα από ένα πήλινο δοχείο του 1800 π.χ. που πέταξαν οι ληστές, ίσως επειδή πίστευαν ότι είχε πολύ μικρή αξία.

Τα πλέον περιζήτητα αντικείμενα είναι πινάκια με σφηνοειδή γραφή, πήλινες παλέτες διακοσμημένες με σύμβολα και τα πρώτα στοιχεία της γραφής, κυλινδρικές σφραγίδες, πολύπλοκα ειδώλια, και χάλκινα κοσμήματα.

Οι πάμφτωχοι χωρικοί, που κλέβουν κατά παραγγελία, παίρνουν μόνο 13 δολάρια για κάθε πινάκιο με σφηνοειδή γραφή, από τους τοπικούς εμπόρους που τα εξάγουν λαθραία σε διακινητές που συνδέονται με πλούσιους συλλέκτες στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη την Ασία και τις ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή