Βουλή: Κόντρα για το άρθρο για την εισφορά γης και τις απαλλοτριώσεις

Δεν το ψηφίζει η βουλευτής της ΝΔ Φ. Πιπιλή
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 13:24
UPD:13:34
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή για το άρθρο 12 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εισφορά γης και τις απαλλοτριώσεις. Η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει «όπως και γενικότερα την ιστορία με τα δάση», αλλιώς δεν θα ψηφίσει το άρθρο. Έντονα αντιδρά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ενδέχεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Το άρθρο παραχωρεί εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί για αγροτική χρήση από το 1975 μέχρι το 2007, χωρίς να αλλάζει ο δασικός χαρακτήρας, και έναντι τιμήματος.

«Άκουσα αφορισμούς, ότι καίμε, ότι καταστρέφουμε. Αν το αποσύρουμε, δεν θα υπάρχει πρόβλημα;», αναρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, που κάλεσε την αντιπολίτευση να προτείνει λύσεις για το πρόβλημα.

«Φτάνετε μέχρι το σημείο να επιβραβεύετε καταπατητές που εκχέρσωναν παράνομα δημόσιες δασικές εκτάσεις από του 1975 έως το Μάρτιο του 2007», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε: «Να αποσύρετε τη συγκεκριμένη διάταξη όχι μόνο γιατί θα κριθεί αντισυνταγματική, αλλά κυρίως γιατί ισοπεδώνετε εν όψει των εκλογών ό,τι φιλοπεριβαλλοντικό υπάρχει ιδιαίτερα στο Σύνταγμα του 1975».

«Σας το είπαμε και σας το ξαναλέμε: Δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστούν όλες αυτές οι περιβαλλοντοκτόνες διατάξεις. Υπάρχουν προβλήματα στον δασικό χώρο. Δεν διαφωνούμε. Όμως, εσείς τα δημιουργήσατε -και κυρίως οι προκάτοχοί σας- τόσα χρόνια. Η πρόταση μας είναι συγκεκριμένη. Θα βοηθήσουμε να λυθούν τα προβλήματα, αλλά μόνο μετά την καταγραφή τους», τόνισε.

«Τι θέλετε δηλαδή; Να φύγουν και οι τελευταίοι κάτοικοι των ορεινών περιοχών οι οποίοι προστατεύουν το περιβάλλον και τα δάση με την παρουσία τους εκεί;», απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ Διονύσης Σταμενίτης και πρόσθεσε: «Τι ζητάτε; Να αποξηλώσουμε τις κερασιές, τις μηλιές, τα ελαιόδεντρα ή να αφήσουμε τα βοσκοτόπια να ξαναγίνουν δάση στις ορεινές περιοχές; Δηλαδή, ζητάτε να πούμε στους κατοίκους αυτούς που μένουν σε ορεινές περιοχές, να πάνε στις πόλεις;».

Στο ίδιο κλίμα και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ: «Τι λέτε όταν βρίσκεστε με τους αγρότες στα χωριά που έχουν αυτές τις καλλιέργειες και αυτά τα προβλήματα και ζουν από αυτές; Τι λέτε για τη συγκεκριμένη τουλάχιστον ρύθμιση σήμερα; Να πληρωθούν πρόστιμα που μάλιστα είναι δεκάδες χιλιάδες, που δεν πρόκειται να πληρωθούν, όπως πολύ καλά ξέρετε; Να ξεριζωθούν τα δένδρα; Να μην υπάρχουν βοσκότοποι και να αναδασωθούν όλα αυτά;».

 

 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή