Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι απορρίπτει το σχέδιο Ανάν γιατί δεν πληροί τους ελάχιστους στόχους που είχε θέση για λειτουργικότητα του κράτους και διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών.
Σε διάγγελμά του που κράτησε 52 λεπτά, φανερά συγκινημένος κάλεσε το λαό να πει "όχι" στο σχέδιο στις 24 Απριλίου.
Είπε επίσης ότι παραμένει ακόμη αβέβαιο κατά πόσο θα υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας από την τουρκική Εθνοσυνέλευση με συνέπεια να υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του κυπριακού κράτους.
Τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα αποκτήσουν όλα όσα προνοεί το σχέδιο 24 ώρες μετά την έγκρισή του, ενώ όσα θα πάρουν οι Ελληνοκύπριοι θα τα αποκτήσουν κάποτε στο μέλλον.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέλυσε σε έκταση όσα έγιναν στη Νέα Υόρκη και στο Μπούργκενστοκ, λέγοντας ότι εκεί, χωρίς να γίνουν διαπραγματεύσεις, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών περιέλαβε στην τελική του πρόταση και τις 11 τουρκικές απαιτήσεις, που ήταν εκτός των παραμέτρων του σχεδίου του.
Ανέλυσε τα σημεία του σχεδίου Ανάν που θεωρεί αρνητικά για την ε/κ πλευρά, όπως οι περιορισμοί στην απόκτηση περιουσίας, η επιστροφή των προσφύγων, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων όσων θα επιστρέψουν. Με το σχέδιο Ανάν, είπε, δεν ικανοποιήθηκαν οι Κύπριοι αλλά οι μόνιμες επιδιώξεις της Τουρκίας,
Πρόσθεσε ότι η παραμονή, έστω και μικρού αριθμού στρατευμάτων της Τουρκίας και τα αυξημένα εγγυητικά δικαιώματα, χωρίς την ύπαρξη Εθνικής Φρουράς, δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας για τους Ελληνοκυπρίους.
Είπε ότι θεωρεί αμφίβολη την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών.
Η προτεινόμενη λύση δεν επανενώνει την Κύπρο, εκτίμησε, και πρόσθεσε ότι δεν του είναι δυνατό ούτε επιτρεπτό να ζητήσει από την Ε.Ε., όπως απαιτεί το σχέδιο Ανάν, να καταστεί η συμφωνία πρωτογενές δίκαιο, ούτε να ζητήσει από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αποσυρθούν όλες οι προσφυγές που έχουν καταχωρήσει πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
Διαφώνησε με την άποψη ότι αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για λύση θα είναι καλύτερες, λόγω της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της επιδίωξης της Τουρκίας να καταστεί μέλος. Είπε επίσης ότι οι προσπάθειες για λύση θα συνεχισθούν και μετά την 1η Μαίου.
Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αναγνώρισης του ψευδοκράτους από χώρες που έχουν σημασία για την Κύπρο, όπως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Κατέληξε λέγοντας ότι η τελική απόφαση και ετυμηγορία θα είναι του κυπριακού λαού, αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να δεχθεί να υπογράψει το σχέδιο Ανάν, συνεκτιμώντας τα δεδομένα. Οι κίνδυνοι από το «ναι» είναι μεγαλύτεροι και μη αναστρέψιμοι.
Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος συγκινημένος κατέληξε ότι δεν παρέλαβε κράτος για να το παραδώσει ως κοινότητα και απευθυνόμενος στο λαό είπε:
«Σε καλώ να απορρίψεις το σχέδιο Ανάν. Σε καλώ να πεις ένα δυνατό "όχι". Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκιο, την αξιοπρέπεια και την Ιστορία σου. Καλή Ανάσταση».