Στόχος να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 18:30
UPD:18:37
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Επί της ουσίας, καταλήγει κυβερνητικός στέλεχος με μακρά πολιτική εμπειρία, τα κόμματα κινούνται ήδη «στον αστερισμό της επόμενης ημέρας», αφού οι εκλογές «είναι πιο κοντά από ποτέ».

A- A A+

Ένα «διάλειμμα» από την πιεστική ελληνική πραγματικότητα θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Δίνοντας μάλιστα και το στίγμα των προθέσεών του για το εγγύς μέλλον ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο, δήλωσε ότι «η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα σύντομα θα επιλυθεί».

Η σημερινή συνεδρίαση συμπίπτει χρονικά με την έγκριση της δίμηνης παράτασης του ισχύοντος προγράμματος από την ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας και την ταυτόχρονη εξουσιοδότηση προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διαπραγματευτεί την πιστοληπτική γραμμή στήριξης αν και εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, όπως επαναλαμβάνουν οι δανειστές της χώρας.

Στην Αθήνα, μία ημέρα μετά την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τόσο ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσαν να αποκηρύξουν το σενάριο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού με αλλαγή Πρωθυπουργού.

Ο κ. Παπαμιμίκος δήλωσε αισιόδοξος ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για συναίνεση γύρω από την εκλογή ΠτΔ, κάτι που επανέλαβε και η Ντόρα Μπακογιάννη ζητώντας από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να αναλάβουν σχετική πρωτοβουλία.

Το ζήτημα των συναινέσεων έθεσε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, που πάντως δήλωσε τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο εθνικής συναίνεσης για την εκλογή ΠτΔ με ταυτόχρονο ορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρώτα εκλογές και μετά κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης».

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «πρόωρες εκλογές θα οδηγούσαν την χώρα σε περιπέτεια, με τελικό αποτέλεσμα να βρεθούμε εκτός της ζώνης του ευρώ».     

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στο Reuters, δηλώνει ότι «αν εκλεγούμε, δεσμευόμαστε ότι θα κρατήσουμε τη χώρα στο ευρώ και θα ακυρώσουμε τους όρους της λιτότητας, διεκδικώντας ελάφρυνση του χρέους χωρίς "μονομερείς" ενέργειες».

Επί της ουσίας, καταλήγει κυβερνητικός στέλεχος με μακρά πολιτική εμπειρία, τα κόμματα κινούνται ήδη «στον αστερισμό της επόμενης ημέρας», αφού οι εκλογές «είναι πιο κοντά από ποτέ». Ωστόσο, το Μαξίμου θεωρεί ότι λύσεις που συνδέουν την εκλογή ΠτΔ με τον ορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015 περισσότερο περιπλέκουν παρά ξεκαθαρίζουν το τοπίο, συντηρώντας την πολιτική αστάθεια.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή